AKTUELNO

Sve što je potrebno jeste da uspostavimo rutine i rituale, rekla je za Pink profesionalni edukator za roditeljstvo Tatjana Javorina, i istakla da se sve može naučiti samo da je potrebno strpljenje i vreme.

Tatjana Javorina je autor knjige "Filipova metoda" u kojoj objašnjava kako naučiti dete da samo spava, da bi zatim prešla u šire okvire.

Javorina kaže da se deca mogu uspavljivati a da to ne iziskuje stres. Dodaje da se na našem prostoru to pogrešno predstavlja.

- Deca ne moraju da uče kroz suze i stres. Jako je jednostavno. Sve što je potrebno jeste da uspostavimo rutine i rituale. Metode jesu rutine koje roditelj treba da implementira detetu, kako bi moglo da usvoji tu naviku - rekla je Javorina.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, konkretno deci predškolskog uzrasta rano ukidamo dnevnu dremku. Dodaje da ona treba da ostane sve do polaska u školu.

- Drugo, treba da znamo šta su rutine, dnevne i noćne. Najučestalija greška roditelja jeste što dete kada se ujutru probudi dobijaju crtani dok se roditelji spreme. Ekrani imaju stimulaciju da kortizol bude visok, i dolazi do konflikta - rekla je ona.

Kako kaže, ekrane 120 minuta od buđenja ne bi trebalo biti izloženo bilo kakvom ekranu. Takođe, dodaje, to se odnosi i za veče.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo previše zauzeti da zastanemo i kažemo da smo mi ti koji treba da vodimo brigu o detetu, a ne da ga vaspitavaju mobilni telefoni. Nije problem sa decom, nego sa nama. Mi smo postali toliko zauzeti da nemamo vremena da se posvetimo detetu - rekla je Javorina.

Kako kaže, deca uče po principu modelovanja, ono što od nas osveste. Dodaje da smo mi kao rodtiljei odgovorni za ponašanje naše dece.

Autor: