AKTUELNO

Radovi na rekonstrukciji Brankovog mosta biće završeni do 12. februara, kada će sve tri trake biti puštene i saobraćaj će biti normalizovan, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Kako je rekao Direkcija za građevinsko zemljište završila je tender za izgradnju kanalizacije u Batajniici i trenutno je u toku izbor izvođača za investiciju vrednu 380 miliona dinara.

- Tu je i otvaranje ponuda za vodovodnu mreža u Grmovcu, a 22. januara otvorićemo ponude za postavljanje šina na Mostu na Adi koje će povezati Novi Beograd i Banovo brdo, što je investicija vredna oko dve milijarde dinara - rekao je.

U narednih nekoliko daka se, kaže, očekuje i potpisivanje ugovora za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja za Stari savski most čime će se stvoriti uslovi za raspisivanje tendera i odabir izvođača radova.

- Nastavićemo i sa rekonstrukcijom Trga Republike, Nušićeve, širićemo pešačku zonu, počeće rekonstrukcija Kneza Miloša, najpre trotoara, a iduće godine će se raditi i podžemni parking ispod same ulice - pojasnio je on.

Predstoji i rekonstrukcija celog poteza od Ruzveltove do Kalemegdana, raspisaćemo tender za tunel koji će počinjati kod sadašnje autobuske stanice a završavati kod Pančevačkog mosta i nastavićemo radove na obilaznici, istakao je Vesić.

Gradski menadžer je podsetio da Beograd postaje sve značajnija turistička destinacija u Evropi i svetu što dokazuje i činjenica da je samo tokom novogodišnjih praznika u gradu boravilo između 100.000 i 130.000 turista.

- Beograd je, računajući prihode od turističke takse, profite hotela, restorana i svih koji u gradu žive od turizma, zaradio oko 30 miliona evra, dok je ukupna godišnja zarada Beograda od turizma 800 miliona evra - rekao je on.

Kako kaže svake godine se povećava broj turista za oko 20 odsto, a najbrojniji su gosti iz Turske, Izraela, Hrvatske, Grčke, Nemačke, Rusije, Slovenije, BiH, Bugarske, Kine, SAD i Velike Britanije.

- Nama je turizam najznačajnija i najbrže rastuća privredna grana o čemu dovoljno govori činjenica da smo 2013. godine imali 67 hotela, a danas ih je 94 - kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, svaki deseti novozaposleni u Beogradu radi u turizmu, te da je tako prošle godine smanjena nezaposlenost u gradu na 87.000 ljudi.

Beograd živi od turizma, naglasio je on i dodao da se turistima moraju da ponude i novi sadržaji i da je važno što je otvoren Muzej savremene umetnosti, kao i najava predsednika Aleksandra Vučića da će za Vidovdan biti otvoren Narodni muzej.

- Sve to važno je za turiste ali ima ođek i kod investitora. Kada se o nekoj zemlji priča kao o mirnoj i stabilnoj, koja privlači turiste, onda investitori imaju želju za ulaganjem - zaključio je on.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je tokom novogodišnjih praznika oko 130.000 turista posetilo Beograd i da je grad od toga zaradio oko 30 miliona evra.

Prema njegovim rečima, turizam je za Beograd najznačajnija privredna grana.

Vesić je kazao da će ove godine početi rekonstrukcija Trga republike, Nušićeve ulice, nastavak širenja pešačke zone, kao i rekonstrukcija Ulice kneza Miloša. - Ove godine (u Kneza Miloša) očekuje nas rekonstrukcija trotoara, sledeće godine gradićemo podzemni parking ispod cele ulice - kazao je Vesić.

Dodao je da uređenje očekuje ceo potez od Ruzveltove do Kalemegdana i najavio raspisivanje tendera za tunel koji će povezati Savu i Dunav. - Tunel će početi negde kod sadašnje autobuske stanice u Savskoj i završavati se kod Pančevačkog mosta - kazao je Vesić.

#Brankov most

#Goran Vesić

'