AKTUELNO

Četiri nova hangara u mitrovačkoj kasarni biće zauzeće oko četiri hiljade kvadratnih metara i pokriće sve potrebe jedinice koja se nalazi u Sremskoj Mitrovici, a čija je infrastruktura znatno oštećena tokom NATO bombardovanja.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je radove na izgradnji hangara u kasarni "Boško Palkovljević Pinki", gde je uloženo više od milion evra, te ocenio da svako ulaganje u Vojsku je ulaganje u razvoj lokalne zajednice, bolji životni standard svakog građanina Srbije.

To je istovremeno ulaganje u u mir i stabilnost naše zemlje, naveo je ministar, koji je podsetio da je Ministarstvo odbrane iz budžeta predvidelo 743 miliona za poboljšanje vojne infrastrukture, a da će Vojska Srbije iz sopstvenih prihoda izdvojiti još oko 480 miliona dinara čime će znatno poboljšati stanje infrastrukture i stanje borbene tehnike.

- Ovde u Sremskoj Mitrovici uložili smo više od milion evra kako bi ti objekti bili uslovni i funkcionalni - rekao je Vulin i dodao da je cilj da ove godine bude "pokrivena" kompletna vojna mehanizacija.

Foto: Tanjug

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader očekuje nastavak saradnje s Vojskom Srbije, koja je, kako kaže, i do sada bila izuzetno uspešna, a brigadni je general i komandant Prve brigade kopnene vojske Željko Petrović podsetio da su decembra 2015. počeli radovi na izgradnji prvog hangara za smeštaj borbenih vozila u kasarni u Sremskoj Mitrovici.

- To će omogućiti da borbena tehnika bude ispravnija, produžićemo joj vek trajanja i omogućiti da jedinice izvršavaju svoje zadatke na najbolji mogući način - rekao je Petrović.

Četiri nova hangara u mitrovačkoj kasarni biće zauzeće oko četiri hiljade kvadratnih metara i pokriće sve potrebe jedinice koja se nalazi u Sremskoj Mitrovici, a čija je infrastruktura znatno oštećena tokom NATO bombardovanja.

Završetak svih radova planiran je u martu.

Diković častan oficir, nejasno zašto nije dobio vizu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da mu nije jasno zašto je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu odbila da izda vizu načelniku Generalštaba VS generalu Ljubiši Dikoviću za odlazak na Konferenciju načelnika generalštabova o borbi protiv nasilnih ekstremističkih organizacija. Vulin kaže da je general Diković hrabar i častan officir kojim se Vojska Srbije ponosi, te da ništa u njegovom ratnom putu i životu ne može biti razlog da on ne dobije vizu za putovanje u SAD. - Mi nismo dobili zvanično objašnjenje zašto je to tako, tražili smo ga, tražimo ga i tražićemo ponovo od Ambasade SAD u Srbiji. Sa velikim nestrpljenjem očekujem da nam se kaže kako je moguće da je generalu Dikoviću uskraćena viza za putovanje koje su tražili američki domaćini, a ne za putovanje koje je tražio on ili Vojska Srbije - rekao je ministar odbrane.On je napomenuo da niko u Vojsci Srbije ne razume takav odnos američke Ambasade prema generalu Dikoviću, primetivši da se takva odluka loše odražava na vojne odnose dveju zemalja, kao i da ona ne doprinosi saradnji već ostavlja loš trag.- Nadamo se da će SAD razmotriti svoju odluku, ne zato što general Diković hoće ili neće da putuje, već zato što je to odnos prema prvom čoveku naše vojske i odnos prema našoj vojsci u celini. Dok se to ne reši bojim se da će takva odluka i dalje izazivati negativne posledice - poručio je Vulin. Diković je dobio poziv načelnika Združenog Generalštaba Oružanih snaga SAD generala Džozefa Danforda da učestvuje na Konferenciji načelnika generalštabova o borbi protiv nasilnih ekstremistiekih organizacija, koja je, inače, održana 23. i 24. oktobra prošle godine u Vašingtonu. Iako su iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pravovremeno pokrenuli redovnu proceduru za dobijanje vize za Dikovićevo putovanje u SAD, načelnik Generalštaba nije dobio potrebnu dozvolu za putovanje. Iz Ministarstva su naveli i da se očekuje zvanično objašnjenje američke strane, s obzirom da je, ibjašnjavaju, Diković više puta do sada dobio američku vizu, te da je u SAD putovao na poziv američkih državnih i vojnih svaničnika.

Bez komentara o hapšenju vojnika do presude

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da ne želi da komentariše slučaj hapšenja pripadnika Vojske Srbije pukovnika V. S. koji je uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem dok se ne donesu odgovarajuće presude protiv njega.

Foto: Tanjug

Vojska Srbija veoma vodi računa da sačuva svoj ugled i ugled svakog pripadnika, naveo je Vulin.

- Naravno da ćemo uvek postupati u skladu sa zakonom i u skladu sa nalogom nadležnog tužilaštva. Ono što je sigurno, to je da je Vojska Srbije ne bez razloga jedna od najpoštovanijih institucija u našoj zemlji, između ostalog zato što vodi računa o svom ugledu i onima koji u njoj rade - istakao je Vulin.

Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da je Vojna policija, u saradnji sa Vojnobezbednosnom agencijom Ministarstva odbrane i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, sprovela policijsku akciju tokom koje je saslušano više lica zbog osnovane sumnje da su izvršila više krivičnih dela, nakon čega je uhapšen pukovnik V. S, a njemu je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti sproveden nadležnom tužiocu.

#Aleksandar Vulin

#Sremska Mitrovica

#Vojska

'