AKTUELNO

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom i Organizacija gluvih i nagluvih Novog Sada obeležili su ovaj značajan datum kao jednu od aktivnosti kojom bi skrenuli pažnju na položaj gluvih osoba u Srbiji i podsetili da zajednica gluvih ima ista prava kao i ostali građani.

Danijela Kostić članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci grada Novog Sada, Jadranka Raletić sekretar Saveza gluvih i nagluvih Vojvodine i Julijana Stanisavljević u ime Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja posetile su Organizaciju gluvih i nagluvih Novi Sad, koja ujedno predstavlja jednu od 12 organizacija u sastavu Saveza gluvih i nagluvih Vojvodine, udruženja osnovanog 1946. godine, koje ove godine obeležava 77. godišnjicu postojanja.

Republika Srbija je ratifikovala Konvenciju UN o pravima osoba sa invaliditetom 2009. godine, time je i prihvatila obavezu priznanja srpskog znakovnog jezika kao ravnopravnog sa srpskim jezikom.

Polazeći od navedenog Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom podržao je rad prevodilačkog servisa za srpski znakovni jezik kao i sve programske aktivnosti Saveza gluvih i nagluvih Srbije u iznosu od 24.750.000 rsd u okviru kojeg je na godišnjem nivou angažovano 60 tumača u 38 organizacija.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitala, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom u 2023. godini podržao je rad i programske aktivnosti pokrajinskog i republičkog Saveza gluvih i nagluvih u iznosu od 36.720.000,00 dinara, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Ministarstvo će nastaviti da podržava rad pokrajinskog i republičkog saveza gluvih i nagluvih, kao i lokalnih organizacija u sastavu kako bi izgradili društvo koje pruža jednake šanse za sve.

Zajedno stvaramo Srbiju bez barijera!