AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je danas radove na rekonstrukciji Malog stepeništa na Kalemegdanu koji će, kako je najavio, biti završeni do kraja juna.

Zahvaljujući Turskoj agenciji za investicije i razvoj TIKI, koja je investirala u obnovu nekoliko objekata kulture u Beogradu, Beograd će imati rekonstruisano Malo stepenište na Kalemegdanu koje je izgrađeno po projektu prve žene-arhitekte u Srbiji Jelisavete Načić, rekao je Vesić i naveo da radovi koštaju 17 miliona dinara.

Foto: Beoinfo

Grad Beograd poslednjih godina zaista puno ulaže u rekonstrukciju objekata kulture, istakao je on i naveo da je samo na Kalemegdanu, takođe, zahvaljujući agenciji TIKA, obnovljeno Damad Ali-pašino turbe i česma Mehmed-paše Sokolovića.

- Ono što nas čeka sledeće godine, što će finansirati Republika, to je obnova paviljona 'Cvijeta Zuzorić'" - rekao je Vesić i dodao da je to prvi galerijski prostor koji je napravljen u Beogradu, te da projekat za njegovu obnovu radi Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Radiće se i obnova Velikog stepeništa na Kalemegdanu, rekao je gradski menadžer i dodao da će se u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je za to posebno zainteresovan, raditi na obnovi Sahat kule koja je u "lošem stanju i veoma je važno da bude obnovljena".

- Na samom Kalemegdanu decenijama nije bilo više radova i na taj način pokazujemo da smo vlast koja ozbiljno vodi računa o kulturi, o Kalemegdanu kao biseru naše kulture i koja smatra da spomenike kulture treba sačuvati - rekao je Vesić.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić je rekla da je 2017. godina definitivno bila godina kulture, te da je u prethodne četiri godine za kulturu izdvojeno 74 odsto više nego ranijih godina.

Foto: Beoinfo

- Dugujemo veliku zahvalnost rukovodstvu Grada Beograda, ali i Republici koja je prepoznala sve ono u šta treba investirati na polju kutlure. Sa radošću mogu da pohvalim veliko zalaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je prepoznao značaj ulaganja u kulturu - rekla je ona.

V.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković je rekla da Zavod tokom 2017. godine uradio niz projekata koji su doprineli lepšem izgledu Beograda i prezentovanju njegovog kulturnog nasleđa.

- Takvim tempom planiramo da nastavimo i u 2018. godini. Pored obnove Malog stepeništa Jelisavete Načić, koju radimo vredno i nadamo se da ćemo je do juna završiti u potpunosti, imamo čitav niz projekata koje planiramo da uradimo. Trenutno radimo projekat rekonstrukcije umetničkog paviljona 'Cvijeta Zuzorić' i ako sve bude išlo po planu, planirani su i radovi na samoj rekonstrukciji - dodala je ona.

Foto: Beoinfo

Inače, za potrebe rekonstrukcije Malog stepeništa Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je pokrenuo otvaranje kamenoloma u Ripnju koji je bio zatvoren poslednjih 30 godina, kako bi se dobio kersantit - orginalni kamen od koga je i sačinjeno stepenište kada je izgrađeno 1903. godine.

Pročitajte još: Danas obeležavanje DANA REPUBLIKE SRPSKE

#Beograd

#Kalemegdan

#Obnova

#Stepenice

'