AKTUELNO

Još samo desetak dana, tačnije do kraja septembra, ostalo je učenicima srednjih škola u Srbiji da se prijave na konkurs za dodelu učeničkih stipendija i kredita.

Za studente prijavljivanje počinje od 2. i trajaće sve do kraja oktobra. Ono što će najverovatnije biti novina za nove i stare korisnike ove državne podrške je iznos, tačnije očekuje se povećanje, ali i promena banke preko koje će se ona isplaćivati.

Da podsetimo, do sada su đaci mesečno dobijali 8.100, a akademci 13.000 dinara, a sve isplate su godinama unazad išle preko Unikredit banke. Očekuje se da će ovaj posao sada da preuzme banka Poštanska štedionica.

Prema podacima Ministarstva prosvete na konkurs za srednjoškolce se svake godine prijavi oko 350 đaka, koji se školuju za neko od deficitarnih zanimanja, dok za dodelu učeničkih stipendija stigne oko 25.000 prijava.

Na godišnjem nivou za studentske kredite ili stipendije prijavi se blizu 20.000 akademaca. Učeničke i studentske stipendije se daju nepovratno, dok se krediti vraćaju u slučaju da đak, odnosno student ne ispuni uslove propisane konkursom.

Autor: