AKTUELNO

Vlada Srbije je na današnoj sednici usvojila Zaključak o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata počevši od septembra, a usvojena je i uredba o smanjenju cene brašna.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plate za septembar 2023. kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto zaposlenima u više oblasti, sektora i ustanova. Kako se navodi u saopštenju vlada, ovo povećanje plata u oblasti prosvete, dobiće zaposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, učeničkom standardu i studentskom standardu.

Dodaje se da će od septembra uvećane plate dobiti i zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, odnosno medicinske sestre i tehničari u zdravstvenim i drugim ustanovama kao što su Zavod za sport, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, zatim negovateljice i medicinske sestre u socijalnoj zaštiti. Ovaj zaključak donet je kako bi se sprovele odredbe nedavno usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Srbije za 2023. godinu.

Takođe, Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom će biti smanjenja cena brašna nakon što je došlo do pada cene pšenice na tržištu. Kako se navodi u saopštenju, snižene cene odnose se na brašno tip T- 400 glatko, u pakovanju do jednog kilograma i brašno tip T-500 u pakovanju od takođe jednog kilograma.

Autor: