AKTUELNO

Veštačko jezero “Goli kamen”, poznatije kao „Vučkovičko”, u ataru sela Vučkovica, između Ivanjice i Guče, od kako je formirano, u narodu izaziva kontroverze.

Jedan broj meštana ovog kraja i dalje veruje u teorije zavere. Tvrde da je ovo jezero stvoreno da bi se na njegovom dnu, daleko od očiju javnosti sakrio opasni otpad. Ovakve priče i slične polemike traju više od 30 godina.

Neki meštani koji žive u okolini jezera kažu da i danas postoje različite priče o tome da je na njegovom dnu skriveno nešto posebno i opasno, a što je došlo navodno iz Slovenije. Tvrde da se prilikom gradnje jezeru nije smelo prići, da su čudni „radovi” izvođeni isključivo noću, te da su viđana sumnjiva lica koja se se muvala po okolini.

- Naravno da nema mesta takvim pričama, ljudi izmišljaju svašta i mnogi veruju u teorije zavere. U pitanju je visoka brana i logično je recimo da se noću nije smelo prilaziti objektu, dok je gradnja trajala. Uostalom sve je proverljivo, a na prvi pogled se vidi da je jezero izuzetno čisto i puno ribe.


Zamislite paradoks, da neko izgradi čitavo veštačko jezero da bi na njegovom dnu nešto sakrio. Pa to je van pameti i logičkog rasuđivanja - objasnili su iz Vodoprivrednog centra “Morava”, koje upravlja branom i jezerom.

U „Srbijavodama” kažu da jezero odlikuje raznovrsna riblja fauna od koje su najzastupljenije vrste: šaran, som, babuška, karaš, klen, linjak, grgeč i bodorka. Ova činjenica i definitivno raspršuje mračne priče o tome koliko je ono opasno. Oni koji veruju da je jezero stvoreno da čuva nuklearni otpad na njegove obale i ne dolaze, dok se drugi slobodno kupaju, uživajući u čistoj vodi i lepom prirodnom okruženju.

Prema zvaničnim podacima, veštačka akumulacija nastala izgradnjom brane 1990. godine, namenjena je pre svega za vodosnabdevanje, s obzirom da žitelji gornjeg Dragačeva već godinama imaju problema sa vodom.

Jezero „Goli kamen” zahvata površinu od 7,4 hektara, nalazi se u šumskom okruženju na 550 metara nadmorske visine, a vodom ga snabdevaju dva potoka koji teku iz pravca sela Luke i Lisa u opštini Ivanjica.

Autor: