AKTUELNO

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno vreme, ujutru i pre podne na jugu i istoku zemlje će biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, a od sredine dana i u ostalim predelima, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab i umeren vetar, istočni i jugoistočni, na jugu Banata povremeno i jak. Najniža temperatura biće od 12 do 18, najviša od 25 do 28 stepeni.

Vremensku prognozu za vikend, kao i dane do kraja septembra objavio je i meteorolog Marko Čubrilo i najavio promenljivo vreme.

"Prvog dana vikenda posle, sveže noći tokom dana temperatura slična kao i petak, ponegde uz pojavu slabijeg pljuska, dok će drugog dana vikenda biti suvo i malo toplije.

U pondeljak suvo i ponovo toplije od proseka, dok se u utorak posle toplog dana posle podne očekuje prolazno noblačenje uz gmljavinske pljuskove, jak severozapadni vetar i manje osveženje. U ponedeljak i utorak maksimumi ponovo od +27 do +33 stepena Celzijusa, a zatim malo svežije uz maksimume od +26 do +30 stepeni Celzijusa.

Novo, prolazno, pogoršanje na simulacijima operativnog ECMWF-a stoji za oko 23. septembra kada bi moglo biti i novih nestabilnosti ali za sada je to osveženje vrlo upitno. U koliko ga i bude neće potrajati i već bi oko 25. septembra trebalo biti toplije od proseka.

Sumirano drugi deo septembra i dalje donosi relativno toplo ali promenljivije i nestabilnije vreme u odsnosu na prvi deo ovog meseca. Za sada se jače zahlađenje ne očekuje", objavio je Čubrilo.

Upaljen meteo alarm

U Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na prostoru Kosova i Metohije danas je na snazi žuti meteo alarm zbog kiše i grmljavine.

Žuto upozorenje znači da je vreme potencijalno opasno: Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Autor: