AKTUELNO

Svaka peta osoba alergična je na polen, a od 24 biljne vrste koje se na našem prostoru mere kao alergeni ambrozija izaziva najburnije reakcije.

Specijalista pulmologije prim. dr Tatjana Radosavljević rekla je da je alergija na ambroziju toliko jaka jer je njen polen najagresivniji.

- Polen ambrozije izgleda kao polen koji ima čičke okolo i kao takva ona može čvrsto da se uhvati na sve sluzokože. Sluzokožu oka, nosa, usne duplje, može da siđe na samo bronhijalno stablo i izazove alergijsku reakciju koja je jako burna - pojasnila je Radosavljević u Novom jutru TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je dodala da je ima i jako puno, te da se ona čičkovima hvata i za voće i povrće, te može da izazove probleme slične stomačnim virusima.

- Ja sam primetila da jedan broj pacijenata koji nikada do sada nisu imale problema sa ambrozijom, posle preležanog Omikrona ispoljavaju alergijske manifestacije - kazala je Radosavljević.

Mirjana Mitrović Josipović iz Agencije za zaštitu životne sredine kaže da pored ambrozije razne korovske vrste emituju polen u ovom vremenu.

Govoreći o tome zašto ambrozija stvara najgore reakcije kaže da njeno polenovo zrno ima najveći alergeni potencijal.

#Alergija

#ambrozija