AKTUELNO

Preminulih osoba, na sreću nije bilo, a trenutno nema ni hospitalizovanih osoba u bolnicama.

Za poslednjih 7 dana korona virus potvrđen je kod 964 osoba, što je u odnosu na prošlu sedmicu za 278 pozitivnih testova više.

Istovremeno, od prošlog četvrtka do danas, testirano je 5.647 osoba, što je za skoro 1.000 više u odnosu na prethodnih 7 dana kada je testirano 4.705 osoba.

Preminulih osoba, na sreću nije bilo, a trenutno nema ni hospitalizovanih osoba u bolnicama.

Od prvog slučaja kovida 19 u Srbiji do danas u našoj zemlji je obrađeno 13.068.145 testova, od kojih je 2.547.846 bilo pozitivno.

U Srbiju je, kako smo juče objavili, stigla i podvarijanta omikron soja, Eris, koji je dijagnostikovan u Južnobačkom okrugu tokom rutinskog nadzora nad ovim virusom.

- Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo varijante Omicron, podvarijanta EG.5 (Eris) analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije - navodi se u saopštenju Instituta.

Dodaje se da identifikovan iz uzorka biološkog materijala koji je obezbeđen 30.avgusta 2023. godine, u okviru rutinskog nadzora nad kovidom 19 i to teritoriji Južnobačkog okruga - navodi se u saopštenju Instituta.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je navela da ova podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje, i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti u odnosu na druge sojeve koji cirkulišu.

Simptomi ove varijante se ne razlikuju od drugih, a to su temperatura, kašalj koji ne prestaje, promene čula ukusa i mirisa, umor, curenje iz nosa, bol u grlu.

Autor: