AKTUELNO

Endometrioza je oboljenje koje karakteriše rast sluznice van materice gde se uobičajeno nalazi. Bolest je hronična i povezana sa cikličnim promenama steroidnih hormona.

Oboljenje može imati oblik implanta, ognjišta, nodusa ili endometrioma. Sve te promene reaguju na hormonske promene u organizmu tokom menstrualnog ciklusa na skoro isti način kao i endometrijum uterusa, stvarajući menstrualni odliv. Inflamacija skoro uvek prati endometrijalni rast, te su adhezije često prisutne pored endometrijalnog žarišta. 

Dr Vanja Milošević, ginekolog iz GAK "Narodni front", kaže da je bol koji je dominantan kod endometrioze, toliko jak, da osim što menja kvalitet života žene, može da dovede i u ozbiljnu neplodnost.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, sve je uvezano sa genetikom, jer je to u osnovi jedan hormonski disbalans.

- Ono što je gore, je to, što se obuhvata mlade žene koje tek treba da rađaju - dodao je Milošević, pa de dotakao i gojaznosti:

- Žene koje su gojazne imaju veće predispozicije za gojaznost. Ulaskom u menopauzu to stanje se smiruje. Međutim, i žene sa 45 godina, koje su na pragu menopauze, mogu da imaju endometriozu - kaže doktor.

Problem je što se kod nas odomaćilo to da ženu treba da boli kada ima menstruaciju, navodi ginekolog Milošević.

Foto: TV Pink Printscreen

- Žene pristaju na bolne menstruacije, umesto da se leče. Bol i krvarenje nikada nije normalno. Kada je najdominantniji bol, taj bol je vezan za dobijanje, i u toku menstruacije... On može da bude bol tokom odnosa, ali uglavnom je vezan za dobijanje menstruacije - priča Milošević.

20 odsto žena ima bol kao dominantan, ističe Milošević.

Autor: