AKTUELNO

Odbornicima će biti dostavljen i izveštaj o ostvarenim prihodima, primanjima, rashodima i izdacima budžeta grada.

Skupština grada Beograda razmatraće danas na sednici odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadrata odgovarajućih nepokrentosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2017. godinu, kao i dopunu odluke o visini stope poreza na imovinu. Odbornici će razmatrati i odluku o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome grad ima posebna svojinska ovlašćenja, ali i o izmenama odluke o raspolaganju stanovima grada Beograda.

-Mi ne određujemo stopu poreza, već tržište, po zakonu iz 2012. godine, odnosno prosečnu cenu kvadrata po zonama određuje promet u jednoj godini i to je osnovica poreza za narednu godinu - rekao je Nikola Nikodijević, predsednik gradskog parlamenta, uoči današnje sednice.

-Ono što ćemo mi ovom odlukom ograničiti, to je da tamo gde je došlo do povećanja cena kvadrata, maksimalno povećanje poreza će biti do dva odsto. Tamo gde je došlo do smanjenja, biće smanjen porez - objasnio je Nikodijević i dodao da to ne znači povećanje poreza za sve građane.

Gradski parlament će odlučivati i tome da se potraživanja grada po osnovu neizmirenih poreza na zarade "Ikarbusa" pretvore u trajni ulog u kapitalu te fabrike, kao i o konverziji potraživanja u udeo u kapitalu preduzeća "Des" d.o.o. iz Novog Sada.

Razmatraće i odluke o podizanju spomenika Milanu Tepiću i podizanju bisti dr Ludviku Hiršfeldu i Tadiji Sondemajeru, kao i o tome da ulice na Paliluli ponesu imena profesora Mihaila Đurića i književnika Migela Anhela Asturijasa.

Pred odbornicima će se naći i nekoliko planova detaljne regulacije, kao i izmene odluke o Gradskom pravobranilaštvu. Na dnevnom redu biće izmene odluka o pravima i uslugama socijalne zaštite, o radnom vremenu zanatstva i trgovine i radnom vremenu zdravstvenih ustanova čiji je osnivač grad.

Biće usvojen i izveštaj likvidacionog upravnika o postupku likvidacije "Jugokoncerta", kao i odluka o okončanju postupka likvidacije te ustanove i čuvanju njenih knjiga i dokumenata.

Pred odbornicima će se naći i informacija o sprovođenju postupka analize i utvrđivanja nepokretnosti na kojima je grad nosilac prava javne svojine, a koje koriste javna preduzeća "Beogradski vodovod i kanalizacija", "Beogradske elektrane", "Gradska čistoća" i "Beograd put".

Po skraćenom postupku odbornici će odlučivati o tome da se pristupi promeni Statuta grada, kao i o razrešenju i imenovanju direktora i v.d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova, upravnih i nadžornih odbora u nekoliko preduzeća i ustanova i članova školskih odbora u jednom broju osnovnih i srednjih škola.

Odbornicima će biti dostavljen i izveštaj o ostvarenim prihodima i primanjima i rashodima i izdacima budžeta grada od 1. januara do 30. septembra ove godine.

Č.N.

#Beograd

#Skupština

'