AKTUELNO

Ekstremna vrućina i veoma visoke temperature utiču i na sve zdrave ljude, ali neke osobe su u većem riziku od narušavanja zdravlja tokom toplotnih talasa. Visoke temperature najopasnije su za nekoliko kategorija pacijenata, a problem mogu da izazovu i određeni lekovi.

Kardiolog Dragan Simić kaže za Pink da veliki broj pacijenata u Srbiji prima terapije, jer imaju hronične bolesti, a da se terapije, zavisno od vremenskog perioda, s vremena na vreme moraju menjati.

Krvni sudovi se na visokim temperaturama šire, posebno kada govorimo o ljudima koji imaju srčane probleme, i onda dolazi do problema, rekao je on, što, kako kaže, zahteva menjanje terapije.

- Leto je zahvalnije za pacijente koji imaju anginu pektoris, za njih je zima opasnija. Ljudi sa hipertenzijom, oni a neki način imaju problem, zahtevaju korekciju terapija - priča on.

Foto: TV Pink Printscreen

Odgovarajući na pitanje jednog gledaoca, doktor je istakao da na pritisak može da utiče mnogo faktora, a da je jedan od ključnih razloga gde dolazi do problema stres.

- Stres ne možete da kontrolišete - naveo je doktor Simić.

Kako je otkrio potom, Srbija je jedna od zemalja koja prednjači po broju srčanih udara.

- Septembar je dan srca, tada krećemo javnu kampanju povodom toga. Ogroman je koeficijent, Svetska zdravstvena organizacija nas je stavila u 4. grupu po broju obolelih - rekao je on.

Autor: