AKTUELNO

Novo istraživanje otkriva da 50 posto kardioloških bolesnika ima jedan simptom dan pre srčanog udara.

Prema naučnicima iz Smit Hart Instituta u Centru Cedars-Sinai u Los Anđelesu, kod žena i muškaraca često se javlja znak upozorenja nadolazeće i ponekad kobne zdravstvene krize.

Žene uglavnom iskuse otežano disanje, dok muškarci osećaju bol u grudima, tvrde istraživači koji su svoja otkrića objavili u časopisu Lancet Digital Health. Ostali, ređi znakovi upozorenja koje su osetila oba pola uključuju i abnormalno znojenje.

- Ovo saznanje moglo bi dovesti do rane intervencije i prevencije smrti. Naše otkriće moglo bi da dovede do nove paradigme za prevenciju iznenadne srčane smrti, izjavio je glavni autor studije Summet Chung.

Za istraživanje su korišteni podaci iz dve studije o srčanim zastojima u Kaliforniji i Oregonu, koji su uključivali pacijente u dobi od 18 do 65 godina. Istraživači su takođe ispitivali ljude koji su imali slične simptome, ali nisu doživeli srčani zastoj.

- Pacijenti koji primete znak upozorenja i pozovu hitnu pomoć pre nego što kolabiraju zbog iznenadnog srčanog zastoja imaju pet puta veću verovatnoću da će preživeti, poručili su naučnici.

Autor: