AKTUELNO

Tokom uzorkovanja komaraca od 21. do 24. avgusta na 63 lokacije u Srbiji, na 13 mesta je potrđeno prisustvo genoma virusa groznice Zapadnog Nila. Cerski kanal u Šapcu, koji protiče kroz naselje na periferiji grada je mesto gde je detekovano prisistvo insekta koji uglavnom izaziva lakše simptome.

- Bolest se javlja od tri do 14 dana nakon uboda komarca. Većina inficiranih, oko 80% nema nikakve simptome, oko 20% inficiranih ima simptome slične gripu, povišenu telesnu temperaturu, bol u mišićima i zglobovima, umor, osip po koži. Ukoliko se jave mučnina, povraćanje i vrtoglavica, neophodna je lekarska intervencija - upoznala nas je sa simptomima dr Ana Pajičić iz Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Foto: Pink.rs


Na Infektivno odeljenje šabačke Opšte bolnice danas je primljena 59 - godišnja žena sa encefalitisom i u stabilnom je stanju. Nalazi se pod lekarskim nadzorom i u toku su dalje analize.


Prošle godine kod jedne ženske osobe srednjih godina je potrvđemo oboljenje, a pre pet godina, tri paceijenta iz Mačvanskog okruga su bila hospitalizovana sa izraženijim simptomima.

Autor: