AKTUELNO

Epidemija malih boginja će se neminovno širiti, kaže epidemiolog Zoran Radovanović i ističe da je jedini način da se bolest zaustavi da se poveća broj vakcinisane dece.

- Srećom, poslednja dva, tri meseca mnogi roditelji dovode decu na vakcinaciju, tako da se situacija popravlja, ali nije još dovoljno dobra da bi epidemija prestala -  rekao je Radovanović.

Komentarišući situaciju u Vojvodini, on je rekao da je u toj pokrajini obuhvat dece vakcinacijom visok, ali da su vojvođanski epidemiolozi upozorovali da je u Novom Sadu, gde je prijavljena epidemija, drugačija situacija i tako je bilo logično da prvo tamo dođe do pojave bolesti.

- Najranjiviji je taj predškolski uzrast. Već godinama obuhvat je bio jako mali u Beogradu, Niškom okrugu. Postoje sredine gde je taj obuhvat bio daleko ispod proseka i tu se zaista javila epidemija - pojašnjava Radovanović.

Dodaje da su epidemiolozi upozoravali na veliku opasnost ukoliko male boginje uđu u vrtiće, te da takav scenario, na svu sreću, nije viđen.

- Važno je što je povećan obuhvat vakcinacijom i istovremeno u nekim vrtićima ustanove su postavile pitanje vakcinacije, zato što nevakcinisano dete je pretnja za ostale - zaključio je Radovanović.

Pročitajte još: ISTORIJA MEDICINE SE PIŠE U BEOGRADU: Domaći stručnjaci izvešće prvu TRANSPLANTACIJU MUŠKOG POLNOG ORGANA u istoriji! (FOTO)

#Beograd

#Epidemija

#Novi Sad

#Srbija

#Vakcina

'