AKTUELNO

Danas je u Srbiji opet vrelo, ali sutra definitivno stiže osveženje i to u sve krajeve zemlje! Posle današnjeg izuzetno toplog dana, u kojem će temperature dostizati čak 38 stepeni, sutra se očekuje promena i u proseku za šest do osam stepeni hladnije vreme, uz kišu, koja će u istočnim krajevima zemlje preći u pljuskove, a ponegde je moguće i nevreme.

Ekstremni vremenski uslovi danas biće u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i Jugoistočnoj Srbiji, jer će temperatura u tim regionima moći da pređe 38 stepeni, pa je RHMZ za te delove Srbije izdao crveni meteoalarm.


Ipak, već sutradan se očekuju obilni pljuskovi sa količinom kiše više od 20 mm za kratak vremenski period, grmljavina, grad i olujni vetar u zoni najizraženijih pljuskova, najavio je RHMZ.

Meteoalarm svakog dana

Osim što su visoke temperature širom zemlje, RHMZ je objavio narandžasti i crveni meteoalarm koji ukazuju da su vremenski uslovi vrlo opasni, i loše mogu da utiče kako na ljude, tako i na okolinu.

Ipak, sa današnjim danom nije kraj meto alarmima RHMZ. Već sutra područje cele Srbije biće na udaru obilni i jakih pljuskova, koje će pratiti nagli pad temperature.

U zapadnim delovima Srbije na snazi će biti žuti meteoalarm koji podrazumeva na povećan oprez ljudi koji se u trenutku nepogoda nađu napolju.

Za istočne delove zemlje RHMZ je izdao narandžasti meteo alarm što ukazuje na to da je vreme opasno, a opasne vremenske pojave, su snažne, i mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. To znači da je na istoku Srbije sutra moguće i nevreme, mada nije naznačeno da li će po intenzitetu ono biti približno superćelijskim olujama kojima smo bili svedoci u drugoj polovini jula i početkom avgusta.

- Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi se na sajtu RHMZ.

Autor: