AKTUELNO

Nova varijanta koronavirusa, Eris, identifikovana je u Mađarskoj, saopštio je u petak MTI Nacionalni centar za javno zdravlje i lekove (NNGIK).

Nova varijanta je identifikovana iz laboratorijskih uzoraka ljudskih bolesti. Broj slučajeva povezanih sa SARS-CoV-2 EG.5 (Eris) je poslednjih nedelja pokazao značajan porast širom sveta, a Svetska zdravstvena organizacija je podigla ovu varijantu u kategoriju „varijanti koje zahtevaju pažnju“.

NNGIK je naglasio da, kao i druge varijante omikrona, bolest izaziva simptome slične gripu - groznicu, glavobolju, curenje iz nosa, bol u grlu, bolove u mišićima i zglobovima, slabost. Rizik od ozbiljne bolesti je nizak.

Trenutno, velika većina infekcija Covid-19 u Mađarskoj se javlja sporadično i nije zabeleženo širenje epidemije širom zemlje, preneo je Kurir.

Podsetimo, nedavno je registrovana i nova varijanta koronavirusa nazvana BA.2.86, koja ima veliki broj mutacija, a pojavila se do sada u četiri zemlje - SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu, dok naučnici istražuju koliko se proširila i kako će se imuni sistem braniti od nje.

Nova varijanta, na društvenim mrežama nazvana i pirola, ima više od 30 mutacija u poređenju sa najbližim prethodnim oblikom BA.2, podvarijantom omikron, rekla je Džesi Blum, virusolog u Centru za rak "Fred Hačinson" u Sijetlu, u američkoj državi Vašington.

Prema njenim rečima, to je evolutivni skok uporediv po veličini sa onim koji je prvobitno doveo do omikron soja koronavirusa, prenosi Si-en-en.

Poslednjih sedam dana u Srbiji je registrovano ukupno 590 zaraženih korona virusom.

Autor: