AKTUELNO

Potražnja za litijumom raste iz godine u godinu, širom sveta, jer se koristi za proizvodnju baterija koje su od vitalnog značaja za većinu potrošačke elektronike i električnih vozila.

Govoreći o tome da li je Srbija propustila svoju šansu profesor dr Aleksandar Jovović kaže da je litijum jedan od najznačajnijih elemenata, ali isto tako da nije jedini.

- Pored njega se pojavljuju i nikl, kobalt, kadmijum... Ti metali su potrebni za energetsku tranziciju ka obnovljivim izvorima. Za proizvodnju električne energije iz uglja i fosilnih goriva nisu vam ovi materijali bili neophodni, međutim za izgradnju vetroparkova, baterija za automobile, solarnih elektrana, potrebni su ovi materijali. Bez prelaska na obnovljive izvore u narednih 20, 30 godina, nema govora da će se situacija u svetu, a posebno na našim prostorima zadržati na ovom nivou, biće još gore - rekao je Jovović za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Jovović je istakao da mi ne možemo da se izborimo sa klimatskim promenama ako ne pređemo na obnovljive izvore, a da bismo prešli na obnovljive izvore treba nam litijum.

Govoreći o problemu koji je nastao u Srbiji zbog litijuma Jovović kaže da je projekat u Srbiji počeo 2004. godine i da se ozbiljno razvijao do 2020. godine, bez problema, sa svom dokumentacijom.

- Jasno je da je to sad obojeno politikom na bilo koji način - kazao je Jovović i dodao da je logično da se oko takvih projekata javlja ova vrsta angažmana.

Prema njegovim rečima, pobuna naroda koja postoji i u drugim zemljama zasniva se na tome da projekat dobije još bolji fokus.

#Aleksandar Jovović

#litijum