AKTUELNO

Iako je okončana pandemija koronavirusa - Svetska zdravstvena organizacija poziva države da obrate pažnju na novu podvarijantu, jer broj zaraženih u svetu raste. Nova mutacija potvrđena je u 51 državi, a u Britaniji i Americi hospitalizovanih je sve više.

Gotovo zaboravljena, korona nas ponovo podseća na njeno prisustvo. Nezvanično nazvana Eris, podvarijantu omikrona Svetska zdravstvena organizacija označila je varijantom od interesa.

To znači da se njeno kretanje pomno prati. Srbija beleži manji porast obolelih od kovida, ali podataka o pojavi novog soja nema.

- Ovo je skoro očekivano, promena u virusu, a virus se stalno menja, je minimalna, tako da se ne očekuju dramatične promene. Teoretski moglo bi da se desi da se taj virus radikalno izmeni, to je mala mogućnsot, ali o tome sada nema naznaka - kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

A kakvi su simptomi novog soja, pojasnio je doktor Miodrag Vrbić iz Niša.

- Ti podaci da napada srce nisu verifikovani. On ima veću kontagioznost, znači mogućnost zaražavanja, ali u svojoj težini nije ništa dramatičniji od ovih kliničkih slika koje aktuelno viđamo sa omikron virusom. Znači da je to po pravilu blaža klinička slika, često asimptomatska što pomaže njegovom širenju - objašnjava Miodrag Vrbić, direktor Klinike za infektivne bolesti u Nišu.

A simptomi novog soja ne razlikuju se mnogo od već poznatih - temperatura, kašalj, curenje iz nosa, bol u grlu, promene čula ukusa i mirisa, malaksalost. Iako je procenjena kao infekcija niskog rizika, starijim osobama i hroničnim bolesnicima savetuje se dodatni oprez.

- Oni koji su manje otporni, stariji treba da se čuvaju, čak i mlađi može da se desi da dobije onaj dugi kovid koji ih mesecima onesposobi. Ne treba srljati u zarazu, ali ne treba se ni panično plašiti u ovom trenutku - ističe Radovanović.

Građanima koji sumnjaju da su zaraženi virusom korona trenutno su na raspolaganju respiratorne ambulante u okviru Domova zdravlja. Većina kovid ambulanti je zatvoreno, u funkciji su još na opštinama Palilula i Zemun. U gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu i dalje je moguće testirati se na lični zahtev.

Autor: