AKTUELNO

Predsednik Socijal demokratske partije Srbije Rasim Ljajić istakao je jutros za TV Pink da je odnos Srbije i Mađarske trenutno na najvišem mogućem nivou. Kako kaže, lično je svedočio periodu kada odnosi nisu bili zadovoljavajući, a da je sada drugačija priča.

Kako kaže, Mađari su poušavali da nametnu temu međuetničkih odnosa u Vojvodini. On dodaje da je i sam jednom prilikom prisustvovao sastanku koji je btrajao više sati, a kom se tada nije videlo nikakvog rešenja.

- Sada je situacija nemerljiva, i teško je da se uporedi situacija od tada i sada. Čini mi se, za građane bi bilo najvidljivije da se reše problemi graničnih prelaza. Horgoš je komplikovan, i nešto se mora rešavati. Čini mi se da je veći problem do Mađarske. Ljudi bi se najviše obradovali da se taj problem reši. Sada imami pruge, gas, stadione... I zlatna medalja Ivane Vulete je takođe velika stvar - rekao je Ljajić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ljajić je istakao da je atletika sport u koji treba ulagati i investirati, dodajući da se nada da će se u isti još više investirati.

- Iskreno, Mađarska nije moja šolja čaja, ali poštujem sve što rade. Ona sada najviše kritikuje EU, a najviše koristi su imali od njih. Sve što je izgrađeno je izgrađeno od stredstava EU. Milion je razloga, i Mađarska kao i svaka zemlja ima svoje unutrašnje probleme. Vučić ima pragmatičan pristup, i on gradi najbolje odnose sa svakom zemljom, od čega građani Srbije imaju mnogo koristi - dodao je potom.

Govoreći o odnosima Srbije i Turske, Ljajić kaže da su pre 2000. godine odnosi i saradnja bili jako loši, sa puno nepoverenja, ali se to, kao i sa Mađarskom, drastično promenilo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Turske serije i srpski turisti su najviše doprineli na poboljšanju odnosa, a što se tiče političkih, za to su zaslužni predsednici dveju zemalja. Imamo dolične političke odnose, međusobnu podršku, turske značajne investicije... Sada su malo manji, jer je Turska u ekonomskoj krizi. Pad lire, ekonomska inflacija... Korona, zemljotres... Sve je to uticalo. Stabilizacija turske ekonomije je dobar po nas - priča Ljajić.

Ljajić kaže da je finansijska moć ključna, kada je u pitanju Katar. Oni sada tu moć, dodaje on, žele da pretoče u političku aktivnost, i bolji položaj u svetu.

- Oni to zaista dobro rade sada, i vidi se napredak - rekao je predsednik Socijal demokratske partije Srbije.

Autor: