AKTUELNO

Beograd će tokom 2027. godine, makar na kratko, biti svetska prestonica obrazovanja, kulture i inovacija, jer će se predstavnici desetina zemalja naći u srpskoj prestonici zbog Ekspo izložbe.

Srbija će organizovati Specijalizovanu izložbu (Specialised EXPO) pošto je na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu Beograd pobedio u konkurenciji španske Malage, američke Minesote, tajlandskog Puketa i argentinskog Bariločea, objavljeno je na sajtu biroa.

Gradski menadžer Miroslav Čičković istakao je jutros da je EXPO velika diplomatska pobeda.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pobediti Ameriku i zemlje EU je velika stvar. Velika zahvalnost predsedniku Vučiću i celokupnom timu koji je radio na kandidaturi i predstavljanju... Slogan je "Igraj za čovečanstvo" Muzika i sport je osnovni cilj. Zbog Noletove pobede, poduhvata Ivane Vulete... Sve je to uvezano - priča on.

Kako kaže, skupština Grada je dobila tri konkretna zadatka. Prvi je da se dovede infrastruktura do tačke gde će EXPO biti. Taj prostor, koji ima 32 kvadratna kilometra, do te tačke će biti novo razvojno, stambeno tkivo. Drugi zadatak je da se uvede plan šinskih sistema, kako bismo dobili odobrenje za izgradnju. Politika SNS je da se od predgrađa Beograda napravi kao i centar. Na isti način se posmatra i Mladenovac, imamo cev za vodu duž auto-puta. Treća stvar je da se napravi ogromna toplana na tom prostoru koja bi snabdevala i nacionalni stadion i prostor budućeg sajma. Imaćemo i stambeni prostor - rekao je Čučković.

Energana će biti i za hlađenje i za grejanje, dodao je potom Čučković.

- Vučićeva vizija je i obnova fasada u celoj Srbiji. Sa Arhitektonskim fakultetom radimo već godinu dana. Posebno se radujemo što se fasade neće sređivati samo u Beogradu. Važno je što mi uvek unspred imamo jasne ciljeve i zadatke, i to je stvar koja je najbolja da bi neki projekat bio uspešan - rekao je Ćučković.

Foto: TV Pink Printscreen

POČETAK ŠKOLSKE GODINE

Vrlo je važna vizija gradonačelnika Šapića koju je preneo na Beograd, a to je budžet brige o ljudima, kao i besplatni programi, rekao je Čučković.

- Kraj leta je u stotinama hiljada se meri broj posetilaca na bazenima. Takođe, udžbenici za učenike srednjih i osnovnih škola. Imamo primer dečaka iz Obrenovca, vidimo koliko su neophodni udžbenici za srednje stručnhe škole. Mi smo imali sveščicu, tamo su bile neke skripte, retko ko je imao dodir sa zvaničnim zudžbenicima. Zanatlije, tesari, ljudi koji rade kupatila, vodoinstlateri, svega toga fali, i zato mi je drago da smo upoznali dečaka iz Obrenovca - priča Čučković.

Hajdemo svi zajedno da učinimo sve da nam mladi ne idu u svet, nego da ostanu ovde i rade u svojoj zemlji.

Autor: