AKTUELNO

Iako karakterističan za toplije krajeve, kivi po svemu sudeći i te kako dobro može da rađa i u Šumadiji. To je najbolje na primeru iz svog dvorišta, pokazala Snežana Adžić, koja živi u širem centru Čačka i ima stabla ove voćke za ponos.

Svake godine grane su pune uksunih i zdravih plodova.

- U mojoj porodici svi su ljubitelji biljaka i voćki. Pre više od šest godina odlučili smo da pokušamo sa kivijem. Kupili smo jednu mušku i tri ženske loze i posadili. One su se odlično, što se kaže "primile" i daju odličan rod. Samo ove godine ubraće se preko 200 kilograma, kaže za RINU Snežana.

Foto: RINA

Ona dodaje da kivi nije teška voćka za održavanje, ne iziskuje veliku upotrebu hemijskih sredstava. Potrebno mu je dosta sunca, ali i vlage tokom letnjih meseci. Raste kao vinova loza i kako kaže Snežana, pravi odličan hlad u dvorištu. Na lepotu, ali i korisnost ove biljke nisu ostale imune ni njene komšinice, pa često dolaze po pelcer.

Foto: RINA

- Veliki prinos ove godine baš nas je iznenadio. Ne možemo mi sve da pojedemo i iskoristimo, stoga kivi poklanjamo. Kako se nalazimo u jednoj od prometnijih gradskih ulica, mnogi đaci prolaze pored naše kuće i vole da ga probaju. Osim toga, u većim količinama naš domaći kivi poklanjamo i vrtićima, ističe Snežana.

Međutim, kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane.

Foto: RINA

- Rekli su nam da banana radja tek sedme godine i sa nestrpljem isčekujemo da vidimo da li će biti plodova. Na našoj plantaži u selu Mrčajevci imamo zasadjen sibirski limun i smokve a od jeseni krećemo da sadimo 200 stabala urme tako da će to biti pravi mali tropski raj za oči i lepo za videti, dodaje Adžićeva.

#Kivi

#Čačak