AKTUELNO

Do zaraze dolazi putem hrane koju su zagadili glodari ili direktnim kontaktom sa kontaminiranim stvarima.

Mišja groznica pojavila se u Srbiji, upozoravaju lekari! Ukoliko je dobije osoba koja ima slabiji imunitet, može da bude smrtonosna.
Specijalista epidemiologije dr Slavica Maris za Informer televiziju objašnjava da je mišja groznica zarazna bolest koje se prenosi sa životinje na čoveka.
Sa njom je saglasan i direktor ZZJZ epidemiolog dr Aksentije Tošić, koji napominje da se virus ne može preneti sa čoveka na čoveka.
Da je reč o ozbiljnom oboljenju koje ima i te kako vidljive simptome, potvrdio je i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

- Iako nije česta pojava, sa mišjom groznicom treba biti oprezan, naročito kada je čuvanje hrane u pitanju. Obično se javlja kod seoskog stanovništva, na planinama, gde čuvaju ovce, stoku... Poljskih miševa sada ima nešto više, što može napraviti problem ako se, recimo, loše čuva hrana kao što je mleko, a posebno sir. Miševi mogu da zaraze hranu, a najopasnije je što uriniraju preko mleka, sira i druge hrane koja nije zaštićena. Kada neko uzme tu hranu, može da se zarazi - objašnjava prof. dr Tiodorović i navodi:

- Simptome svakako ne treba olako shvatiti i neophodno je potražiti stručnu pomoć ukoliko se klinička slika zakomplikuje, pogotovo zato što groznica napada bubrege.

- U Moravičkom okrugu vreba najveća opasnost od zaraze ovim virusom. Nekoliko ljudi u toku godine ima izraženije simptome i mora da bude u bolnici, dok ostali pacijenti mogu i na kućno lečenje. Prenosi se samo preko životinja i zaražene vode i hrane, a ne sa čoveka na čoveka - kazao je Tošić.

Sir i voće izvori zaraze

Prema rečima prof. dr Branislava Tiodorovića, zaraženi sir i voće posebno su opasni. - Sećam se epidemije u Crnoj Gori u kojoj sam učestvovao 1983. godine, kada je mišja groznica našla put do stanovnika čitavog grada upravo na ovaj način. Zato treba obratiti pažnju na čuvanje hrane, a posebno na mlečne proizvode. Takođe, ljudi koji provode vreme u prirodi, oni koji koriste gljive ili voće koje se sakuplja ispod drveta takođe treba da vode računa, jer miševi tuda mogu da prođu i da zagade plodove - kaže naš sagovornik.

Na pitanje koliko traje inkubacija odgovara:

- Period inkubacije traje od 10 do 40 dana, a izvor infekcije mogu biti zemlja, blato ili kontaminirana voda i vazduh. Mokraća koju izlučuju životinje sadrži taj virus koji se razliva i onda osobe koje imaju neke ogrebotine po rukama ili nogama a ne zaštite tu ranu dozvoljavaju da infektivni agens uđe direktno u njihovu krv i tako dolazi do obolevanja.

Udar na bubrege

- Prenose je mišoliki glodari. Kliničku sliku pacijenta možemo podeliti u dve faze - prva je povišena temperatura, opšta slabost, kao i crvenilo lica i očiju, a traje od tri do sedam dana - rekla je dr Maris i dodala:

- Što se tiče druge faze, dolazi do spuštanja temperature, ali može doći do krvarenja bubrega ili njihovog oštećenja. Ukoliko je organizam jači, bubrezi se oporavljaju.

Reč je o infektivnoj bolesti koja nastaje usled infekcije hanta virusom koju prenose poljski miševi. Prema rečima stručnjaka, do zaraze dolazi putem zaražene hrane ili direktnim kontaktom sa kontaminiranim stvarima. Od simptoma se prvo javljaju temperatura i glavobolja, ali može da izazove i teška oboljenja.

Mišja groznica trenutno je registrovana kod trojice muškaraca u Ivanjici. Oni se nalaze u bolnici i lekari prate njihovo stanje.

Teška klinička slika