AKTUELNO

Iako se na to obavezala na najvišem političkom nivou, Priština još ne želi da razgovara o toj temi.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je jedna od ključnih tema koje delegacija Beograda pokreće u Briselu sa predstavnicima EU, pitanje formiranja Zajednice srpskih opština.

-Mi ovde ponavljamo predstavnicima EU, koje smatramo primarno odgovornima za sprovođene svih dogovora, da to što se u javnosti ne samo ne govori o ZSO, nego se govori o nekim zajednicama koje prevazilaze granice naše zemlje i nisu ZSO, da to ne doprinosi ni klimi normalizacije odnosa, niti spoštanju tenzija u regionu - rekao je Đurić.

- Mi kažemo i ovde u Briselu - separatizam ne, saradnja sa Albancima da- poručio je direktor Kancelarije za KiM Đurić u Briselu.

Na pitanje novinara da li ocenjuje da je napredak u dijalogu sa Prištinom dovoljno konkretan da bi Srbija napredovala na polju evrointegracija, Đurić kaže da je on prevashodno usresređen na dijalog i borbu za popravljnje polažaja srpskog naroda na KiM i ne toliko fokusiran na odnose Srbije i EU.

Naravno da sve ono što se dešava u dijalogu ima veze, zbog stava država članica EU, i sa procesom evropskih interacija. Smatram da je za Srbiju daleko važnije ono što se dešava u samoj zemlji, u pogledu jačanja institucija i popravljanja makroekonomske slike, gde se ostvaruje vidljiv napredak. Evropske integracije Srbije nikada ne bi trebalo da budu samo fokusirane na dijalog Beograda i Prištine", zaključio je Đurić.

S. M.

#Beograd

#Marko Đurić

#Priština

#ZSO

'