AKTUELNO

Skadarlija je dobila najprestižnije međunarodno priznanje "Zlatnu čašu gostoljublja Mediterana i jugoistočne Evrope", koje je uručeno 29. aprila na otvaranju letnje turističke sezone 2017. godine.

Beogradska Skadarlija za novogodišnje i božićne praznike očekuje rekordnu posetu stranih i domaćih turista i u potpunosti je spremna da ih ugosti, ocena je sastanka koji su održali skadarlijski ugostitelji sa Društvom za očuvanje, uređenje i razvoj Skadarlije.

Na sastanku je, takođe, odlazeća 2017.godina ocenjena kao dobra, uprkos problemima sa rekonstrukcijom kaldrme u Skadarliji, saopštilo je Društvo Skadariija.

Kako se navodi, prva faza rekonstrukcije završena je uspešno, a duga počinje od 1. februara i završava se krajem aprila, kada se otvara letnja turistička sezona.

Skadarlija je posestrima sa Plakom u Atini, Debar-maalom u Skoplju, Monmartrom u Parizu, Grincingom u Beču.

Po četvti put, 1. januara u Skadaliji održaće se manifestacija "Ulica otvorenog srca".

Grad, Turistička organizacija Beograda i Društvo Skadarlija će svoje prijatelje iz Monmarta ugostiti od 9. februara, a u planu je, prema usvojenom kalendaru, veliki broj kulturno-turističkih manifestacija tokom 2018. godine, istakao je Dragan Gligorijević predsednik Društva Skadarlije.

Predstoji nam u 2018. godini druga i treće faza rekonstrukcije skadarlijske kaldrme kao i brojna prijatna iznenađenja u ugostiteljsko-turističkoj ponudi Skadarlije, od turističke kuće i muzeja pa do specijalizovanih ugostiteljskih objekata i trening centra, istakao je Gligorijević i dodao:

"Možemo da napravimo paralelu kako funkcionišu ove izolovane četvrti poput Skadarlije u drugim gradovima. Briselski 'Ilo sakre' (Ilot Sacre) je klaster zainteresovanih učesnika udruženih radi ostvarenja svojih interesa. Imaju podršku gradske uprave i definisani kod ponašanja ugostitelja. Postoji evropska mreža tih četvrti. Ima ih podosta na celom Balkanu i u Srbiji. Zaštićene su kao ambijentalne celine i nalaze se u gradovima u kojima nisu srušene".

Današnja Skadarlija je premala za Beograd, trebalo bi da je veća. Gornji deo Skadarlije do Zetske je obična ulica sa visokim zgradama, ali i takva, sa kaldrmom, kafanicama, galerijama i bez automobila pokazuje da bilo kojoj ulici u centru Beograda možemo vratiti starogradski duh koji je toliko potreban našim napaćenim gradovima.

Učinićemo sve da Skadarlija vrati stari sjaj sa svojim prepoznatljivim simbolima od dobošara, Ljubice gatare prodavca šećerlema pa do putujućih trupa i glumaca duž cele ulice, rekao je Gligorijević.

#Praznici

#Skadarlija

'