AKTUELNO

U Gradskoj kući u Novom Sadu najavljena je realizacija projekta izgradnje stanova u Veterniku i Futogu za izbegla lica.

U Gradskoj kući u Novom Sadu najavljena je realizacija projekta izgradnje stanova u Veterniku i Futogu za izbegla lica.

U cilju stambenog zbrinjavanja tih ljudi Grad Novi Sad je obezbedio lokacije na kojima će sredstvima donatora Banke za razvoj saveta Evrope putem Komesarijata za izbeglice i migracije Repubilke Srbije i Jedinice za upravljanje projektima, a kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja, biti izgrađeno 276 stambenih jedinica u Veterniku i 152 stambene jedinice u Futogu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je da je čitava gradska adminstracija sa nestrpljenjem očekivala momenat kada će moći da objavi su svi procesi pripremne faze tog projekta završeni i da će žitelji Novog Sada koji su devedestih godina iz teških okolnosti spasavajući svoje živote i dolazeći u Novi Sad i Srbiju konačno moći da reše svoje stambeno pitanje.

- Zahvaljujući Komesarijatu za izbeglice i Jedinici za upravljanja projekata, mi ćemo krenuti početkom 2018. godine u izgradnju 276 stanova u Veterniku. Grad je obezbedio lokaciju, budžetom za 2018. godinu smo predvideli 24 miliona dinara za opremanje te lokacije, to su troškovi koje će Grad snositi, a Komersarijat je preko donatora obezbedio novčana sredstva. Nadam se da će radovi krenuti što pre i da će tender biti sproveden u predviđenim rokovima - kazao je Vučević pozivajući sve one koji su kao građevinski operativci spremni da učestvuju u tom procesu da budu aktivni i da se na toj lokaciji dobiju najkvalitetnije zgrade.

On je napomenuo da ta naselja u Veterniku i Futogu neće biti socijalna naselje, te da taj projekat neće biti nikakva segregacija sunarodnika i sugrađana , te da će rešenja za njih u svakom smislu biti na visokom nivou kako bi se oni osećali sigurno i stambeno rešeno.

- Oni će dobijati pravo zakupa na određeno vreme sa pravom otkupa i to je velika podrška svih onih koji su učestvovalu u tom procesu. Hvala i onima koji su odlučivali ko će dobiti pravo zakupa, to je bio komplikovan proces, nešto je duže trajao, ali trebalo je dobro ispitati svaku od skoro 700 prijava - istakao je gradonačelnik Novog Sada.

Za sve one koji su ostali mimo konkursne liste, Vučević je najavio izgradnju novog kompleksa u Futogu, biće još 152 stana, paralelno sa tom pričom u Veterniku, pripremamo nastavak realizacije projekta u Futogu. "Sada smo nešto iskusniji, očekujem da će veoma brzo Komesarijat omogućiti da se počne sa izgranjom stanova u Futogu".

Komesar u Komesarijatu za izbeglice i migracije Vladimir Cucić izrazio je zahvalnost gradonačelniku i gradskoj upravi na tome što su našli način da se ostvari taj projekat.

To neće biti samo Futog i Veternik, već još jedna lokacija, takođe u Veterniku, gde će nakon skupštine donatora u Parizu biti doneta odluka o izgradnji još 70 stambenih jedinica u okviru "podprojekta 9". Novi Sad je prema tome, u ovom trenutku, jedno od najvećih socijalnih gradilišta u zemlji, na koje možemo da budemo ponosni, rekao je Cucić.

Predsednik Komisije za rešavanje stambenih pitanja izbeglih lica Novog Sada Zzarko Mićin je istakao da zahvaljujući tom projektu ukupno 428 izbegličkih porodica dobija krov nad glavom.

Kroz rad Komisije je prošlo preko 50.000 dokumenata, a održali smo 55 sednica. Danas je bodovna lista, odnosno Odluka sa listom korisnika, objavljena na sajtu Grada, Komesarijata, a dostupna je i u svim novosadskim mesnim zajednicama. Formirana je i Komisija za Futog, a juče je održana prva sednica.

Odluka je da će 15. januara naredne godine biti objavljen javni poziv za Futog.

Takođe, biće još 70 stanova aktuelno u radu Komisije, što je treći postupak tog tipa u Novom Sadu, jer smo obezbedili još jednu lokalciju u Veterniku u Ulici Milana Tepića, za koju čekamo odobrenje za sredstva na donatorskoj konferenciji, rekao je Mićin.

Izgradnjom 276 stambenih jedinica u Veterniku i 152 stambene jedinice u Futogu kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja, Grad Novi Sad će postati nosilac jednog od najvećih projekata stambenog zbrinjavanja izbeglih lica u regionu.

#Novi Sad

#Stanovi

'