AKTUELNO

U pratnji srpskog patrijarha biće Episkop šumadijski Jovan.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej posetiće manastir Hilandar gde će na dan manastirske slave Vavedenja Presvete Bogorodice, 4. decembra, služiti Svetu Arhijerejsku Liturgiju.

Patrijarh Irinej je već posetio manastir Hilandar u oktobru 2014. godine, ali i više puta za vreme svog episkopstva.

Reč je o poseti od istorijskog značaja budući da je Patrijarh Irinej prvi poglavar SPC koji će na manastirsku slavu Vavedenja Presvete Bogorodice služiti Svetu Arhijerejsku Liturgiju Hilandaru.

U manastiru Hilandar tradicija je da jedan od episkopa Srpske crkve, najčešće član Svetog Sinoda, učestvuje u sabranju povodom manastirske slave i tako predstavlja duhovnu vezu Srpske Crkve i svetog manastira Hilandara.

Iz Zadužbine manastira Hilandar poručuju da su u Hilandaru počastvovani dolaskom Srpskog Patrijarha, prenosi Televizija Hram.

Vavedenje se praznuje 4. decembra po Gregorijanskom kalendaru i predstavlja dan kada je Presveta Bogorodica ušla u hram.

Vavedenja Presvete Bogorodice je slava manastira Hilandar, jer je prema predanju Bogorodica jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje.

I. P.

#Hilandar

#Patrijarh Irinej

#Poseta

'