AKTUELNO

Energetski sistem Srbije je spreman za zimu kakva god da bude, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić i naglasio da na deponijama ima ukupno 1,6 miliona tona uglja.

- Trenutno imamo na maksimalnom nivou otkriven ugalj, možda istorijski nivo otkrivenog uglja - više od 10 miliona koji je spreman za eksploataciju i dostavu prema elektranama - rekao je Antić novinarima na novom kolubarskom kopu G, gde je danas počelo otkopavanje uglja.

Antić je rekao da je energetski sistem spreman za hladni talas koji se, prema najavama meteorologa, očekuje u drugoj polovini januara i početkom februara. Zahvalio je svim rudarima na sjajnim rezultatima ostvarenim u 2017. koji su uspeli da nadoknade loše rezultate u proizvodnji uglja u prvom kvaratalu i za četiri odsto prebace proizvodnju iz 2016.- Činjenica je da ćemo 2017. završiti, na nivou EPS -a, sa proizvodnjom uglja za četiri odsto većom u odnosu na 2016, što je za svako poštovanje - naglasio je ministar.

Takođe, istakao je da će 2017. biti jedna od godina sa istorijski najvećom proizvodnjom uglja na nivou EPS-a i da na deponijama imamo ozbiljne rezerve uglje od oko 1,6 miliona tona. - Kada je u pitanju TENT u Obrenovcu, to je oko milion tona, sa tendencijom da to povećamo zbog dobrih vremenskih prilika i da potpuno spremno dočekamo hladni talas koji će prema najavama meteologa biti u drugoj polovini januara i početkom februara. Mi smo maksimalno spremni i svi energetski sistemi, pogotovo EPS-a, apsolutno su prepremljeni za sve vremenske prilike i za zimu kakva god da bude - poručio je Antić.

Pročitajte još: Železnički saobraćaj u PREKIDU!

#Aleksandar Antić

#Energija

#Zima

'