AKTUELNO

Kao što je Pančićeva omorika simbol biljnog sveta na Tari, tako je mrki medved simbol životinjskog sveta na ovoj planini.

Mlađi medvedi dosta lutaju, a rekorder se zvao Miloje koje za devet meseci prešao gotovo 2.000 kilometara krećući se u radijusu od 4.000 kvadratnih kilometara.

Nepristupačna i skrovita staništa Tare omogućila su opstanak najbrojnijoj i najznačajnijoj populaciji medveda u Srbiji. Procenjuje se da se na području Nacionalnog parka nalazi oko 50 jedinki mrkog medveda.

U nedostatku hrane i skrovišta neki od njih zimu provedu na snegu.

Miodrag Petrović, nadzornik u Nacionalnom parku Tara rekao je da oni ne padaju u totalnu hibernaciju kao što je hrčak ili druge životinje.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- Oni dremuckaju jedan određeni period, smanjuje se broj otkucaja srca, smanjuje telesna temperatura, ali na svakih sedam do deset dana moraju da ustaju, da uriniraju ili da piju vodu – rekao je Petrović.

U proteklih 11 godina markirano je 18 medveda. Zahvaljujući GPS uređajima utvrđeno je da u kratkom vremenskom periodu pređu na stotine kilometara.

Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara rekao je da se dešava da mlađi medvedi koji koji traže svoj neki životni prostor pređu dnevno i po šesdesetak, 70 kilometara.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- Ali na primer bilo je medveda sad ne znam koji su za devet meseci prešli 1.800 kilometara. Čak je bilo i medveda sa većom distancom – ističe Milanović.

Prirodni dragulj Tara deo je i projekta zaštićenog područja. Cilj je da se na terenu ostvare vidljivi pomaci u zaštiti i očuvanju divljih vrsta i njihovih staništa.

Marijana Josipović, biolog Nacionalnog parka Tara rekla je da se radi na praćenju stanja značajnih vrsta u Srbiji, a tako i u Evropskoj uniji.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- Takva vrsta je na primer medved, zatim različite vrste ptica. Pre svega radimo dosta toga na zaštiti na praćenju značajnih vrsta sova – napominje Josipovićka.

Više od 1.300 biljnih i životinjskih vrsta zastupljeno je u Nacionalnom parku Tara koji se prostire na oko 25 hiljada hektara. Ovaj kraj godišnje poseti 80.000 registrovanih i gotovo isto toliko neregistrovanih gostiju.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

#Medved

#Pešak

'