AKTUELNO

Nakon iskakanja osam cisterni sa koncentrovanom sirćetnom kiselinom iz pruge kod Novog Bečeja, Pink istražuje kakve je posledice taj akcident ostavio i da li sa puteva i pruga preti ekološka katastrofa.

Prema rečima nadležnih, građani tog dela Srbije nisu, niti su bili u opasnosti, jer su ventili na cisternama odmah zatvoreni, čime je sprečeno curenje opasne, ali biorazgradive, kiseline.

Načelnik uprave za vatrogasno-spasolačke jedinice MUP-a Srbije Saša Rančić je istakao da na mestu incidenta dežuraju pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica zajedno sa ljudima iz “Železnica Srbije” koji rade na podizanju cisterni.

- Akcident je manjeg obima i nije bilo naloga za evakuaciju, a u tom slučaju pripadnici MUP samo upozoravaju građane da je do toga došlo i da se ne približavaju zoni bezbednosti – objasnio je Ranković.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Željkom Pantelić kaže da u samo jednoj cisterni ima 44 tone koncentrovane sirćetne kiseline i da je nophodno obaviti pretakanje iz svih osam da one mogle da se podignu i vrate na kolosek.

- Bilo je minimalno kapljanje na ventilima, koji su odmah zatvoreni. Ekološkog udesa nije, zapravo ni bilo. Da je kiselima iscurela, postojala bi opasnost za građane koji bi se našli u blizini – objasnio je Pantelić.

On je naglasio da se na fotografijama i snimcima jasno vidi da cisterne koje su iskočile iz pruge nisu bile oštećenjene što ukazuje kakav je stepen sigurnosti prevoza opasnih materija.

- Ovde se radio o koncentrovanoj sirćentnoj kiselini koja je biorazgradljiva i da je iscurela, što nije bio slučaj, ne bi ostavila posledice po životnu sredinu. Ona je korozivna može izazvati katastroflne posledice na koži i može biti u određenim situacijama zapaljiva – naveo je Pantelić.

Nenad Stanisavljević iz preduzeća “Železnice Srbije” navodi da je još uvek rano govoriti o uzrocima akcidenta.

Kako dodaje, rok da komisija o tome podnese izveštaj je 30 dana.

- Saobraćaj još nije normalizovan, do sada je iz četiri cisterne istočena kiselina, a dve su podignute na kolosek i otpremljene – precizirao je Stanisavljević.

Kako je dodao, očekuje se da danas bude završeno pretakanje, i da se sklone cisterne, a nakon toga sledi popravka pruge.

Železnički saobraćaj će na toj deonici bitzi normalizovan do kraja nedelje.

#Cisterna

#opasnost

'