AKTUELNO

On je najavio i 14 novih projekata koji će značajno olakšati posao poljoprivrednicima.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da poljoprivreda u Srbiji polako “vraća staru slavu”, jer je ona nekada bila ključna za razvoj celokupne privrede zemlje.

- Poljoprivreda je neopravdano bila na kraju voza, čak i u samim pregovorima Vlade Srbije, najmanje se o njoj pričalo – rekao je ministar gostujući u emisiji “Pravac” na Pink3 kanalu, dodavši da je tek u ekspozeu premijera Vučića ova grana počela “ozbiljnije da se shvata”.

- Ne postoji ni jedan resror gde bilo toliko promena kao što je ovde. Naša ideja je da stvorimo predvidivost i da uradimo kvalitetnu sektorsku analizu. Moramo tačno znati gde ulagati i šta tačno treba da se radi – istakao je Nedimović, dodavši da je cilj da se stvore kvalitetni proizvodi koji će biti na ceni.

- Pravimo čitav budžet, i njegovu raspodelu. Na primer, jako dobro stojimo u povrtarstvu i planiramo da i tamo usmerimo značajna sredstva – kazao je on.

Foto: Printscreen Youtube

Minstar je rekao da će srpskim poljoprivrednicima uskoro iz budžeta biti isplaćeno oko 1,2 milijarde dinara. Subvencije se očekuju od 30. novembra.

- Ovo je duplo više novca nego što je najavljeno. Mi želimo da srpski proizvođač bude konkurentan na tržištu – istakao je objasnivši da taj novac obezbeđen zahvaljujući uštedama ovog ministarstva.

Nedimović je istakao da Srbija oko 50 odsto mesnih prerađevina uvozi, i da se država založila za otvoreno tržište, ali da je plan ministarstva i da pospeši prodaju domaćih proizvoda.

- Važno je da roba ima oznaku “srpski kvalitet”, ali tu je reč o tome da kupac zna tačno šta kupuje – objašnjava on.

Prema njegovim rečima, srpski poljoprivrednik se boji da svoje zemlje iznamljuje stranim investitorima.

"Mitros" treba da bude samo početak!

Ministar se okrenuo i na otvaranje fabrike mesa i mesnih prerađevina "Mitros" koju je u januaru kupio austrijski "Girlinger holding" za 800.000 evra.- Ova fabrika dobro posluje i eto, sve se dobro odvija, jer je jedan od jakih stranih investitora došao kod nas – dodao je on.

- Mi se bojimo svega, ovoj držvavi treba tržište. Ne možemo samo da se zatvorimo i da budemo sami. Na prstima jedne ruke možemo da nabrojimo broj stranih proizvođača – rekao je i dodao da je priča o iznajmljivanju zemljišta alat da se privuku i strani investitori koji će da ulažu u Srbiju i stvaraju konkuretno tržište.

- Mi ćemo onemogućiti neke zloupotrebe, planiramo da održimo balans i da vodimo računa o svemu. Ne smemo da zapostavimo ni jednu privrednu granu – dodaje ministar, istakavši da se kroz pravilnike tačno utvrdi kako će to funkcinisati da sve ima smisla.

Srbija spremna za Kinesko tržište!

Ministar je istakao da je Srbija dobla sertifikate za izvoz jagnjetine i govedine za Kinu. Nedimović je siguran da Srbija može da isprati tako ozbiljno tržište i da mu kvaliteno odgovori.

- Naše je da stvorimo uslove, imamo neverovatno tržište i biznis će sam da nađe svoj put – dodaje on.

Ministar je takođe najavio pilot projekat za dest lokanih samouprava kako bi se elektronski rešila papirologija, što će po njegovim rečima olakšati posao seljaku. On je takođe najavio i 14 novih projekata, a među njima je i sistem za navodnjavanje.

Foto: Printscreen Youtube

- Mi trebao da budemo svestni da klimatske promene čine čuda. Na primer 2014. godine smo imali poplave, pa smo imali sušu. Ne smemo da dozvolimo da nas promenljiva klima dočeka nespremne – isitče on i dodaje da je takođe u planu otvaranje 14 tenedra koji će omoćuti navodnjavanje zemljišta.

U Srbiji nema GMO hrane!

On je istakao da je pitanje bezbednosti hrane kompleksno, ali da država čini sve da čestim kontrolama omogući kvalitetnu hranu.

- Da mi nemamo dobro voće i povrće, mi ne bi mogli da izvozimo. Radimo ozbiljne kontrole na terenu. Moramo da budemo svesni da GMO hrana postoji hrana u komšiluku, a kod nas je nema – rekao je i dodao da će se uskoro usvojiti neka “nova pravila u smislu kontrole hrane”.

- U ovom trenutku dobro stojimo u delu bobičastog, jagočitastog voća, trešanja. Fantstične poglede imamo što se tiče proizvodnje paprike i krastavca. Dobre perspektive imamo i sa goveđim mesom. Mi smo moramo da pokažemo priliku da smo otvoreni za sve – završio je on.

J. Stanković

#Investitori

#Ministri

#Poljoprivreda

#Televizija Pink

'