AKTUELNO

Generacija učenika koja ove godine upisuje prvu godinu fakulteta trebalo bi da bude poslednja koja prijemni ispit polaže po dosadašnjem principu. Međutim, već od naredne godine maturanti srednjih škola trebalo bi da polažu državnu maturu, a na pojedinim fakultetima radiće i dodatnu proveru znanja.

Prijemni ispiti za upis brucoša ove godine biće od 26. do 30. juna, dok će budući studenti saznati da li su upali na željeni fakultet do 10. jula.

Prof. dr Danimir Mandić dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu istakao je jutros za TV Pink da je upis standardan i ove godine.

- Imamo prijemne ispite, provere za opštu informisanost, srpsku jezik i književnost, kao proveru muzičkih, fizičkih i govornih spsobnosti - rekao je.

Proslavili smo 150 godina učitelja, i dali smo na značaju ovoj najtežoj, ali najlepšoj profesiji, rekao je on, napomenuvši važnost vaspitanja dece putem školstva.

Foto: TV Pink Printscreen

- 80 odsto karakternih osobina dece se razvija do 10. godine, a kod nas se razvija deo vrednosti, kritičkog mišljenja. Roditelji su prezauzeti,i tu na snagu stupaju učitelji - kaže Mandić.

Vaspitna funkcija je više rada sa detetom, nego kada je u pitanju sam predmet, kaže Mandić.

Svi studenti i nastavnici prolaze korišćenje projekta vezanog za proučavanje veštačke inteligencije.

- deo sadržaja je online, deo je prolazak kroz taj cenatr, u svim predmetima koji podrazumevaju kognitivna znanja. Mi ako merimo samo memorisanje nismo ništa uradili, želimo da merimo znanje, razumevanje, kognitivne vrednosti - napomenio je Mandić.

Autor: