AKTUELNO

Srbija će u 2018. početi da gradi prvu deonicu autoputa mira, od Niša do Pločnika u dužini od 36 km, a vrednost posla je oko 212 miliona evra, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ona je novinarima rekla da je to preliminarna vrednost projekta na prvoj deonici autoputa mira Niš-Priština-Drač, koja će se finansirati sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Mihajlovićeva je podsetila da se projektna dokumentacija finansira iz evropskog Fonda za Zapadni Balkan.

- Ne postoji put koji nije važan za Srbiju. Ovaj put znači povezivanje sa regionom. Srbija nema more i zato su joj potrebne luke - navela je Mihajlović.

Ministarka je rekla da će izlazak na albansku luku značiti siguran rast za srpsku privredu.

- Počinjemo tri važna projekta sledeće godine, autoput mira, za koji su obezbeđena i sredstva u budžetu za narednu godinu. Zatim modernizacija i elektrifiacija pružne obilaznice oko Niša i pruge Niš - Dimitrovgrad, čija je vrednost 250 miliona evra. Krajem januara potpusujemo ugovor sa EIB - navela je Mihajlović.

Dodala je da je ove godine već rađena eksproprijacija zemljišta.

Treći važan projekat u 2018. je potpisivanje komercijalnog ugovora za prugu od Novog Sada do Subotice, u okviru izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta.

Mihajlović je rekla da je važno i donošenje Zakona o katastru i reorganizacija katastra, kako bi na Duing biznis listi Svetske banke se Srbija u toj oblasti pomerila sa 62. mesta u prvih 20 zemalja u narednih godinu dana.

- To su četiri strateška pravca kuda ide Ministarstvo građevinarstva u 2018 - navela je Mihajlović.

Pročitajte još: SAVET STRUČNJAKA - Kako odabrati BEZBEDAN novogodišnji poklon za dete? (VIDEO)

#Albanija

#Mir

#Srbija

#Zorana Mihajlović

#autoput

'