AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da postoje ozbiljne sumnje da je, kako je rekao, takozvani požar u Kliničko-bolničkom centru (KCB) "Dragiša Mišović" 2008. godine poslužio da bi se prikrile mahinacije.

Lončar je u izjavi novinarima posle obilaska radova na rekonstrukciji tog kliničko-bolničkog centra pozvao nadležne organe da ispitaju pozadinu požara.

Foto: Tanjug

- Ne mešam se u rad policije i tužilaštva, ali nisam našao da je to pitanje do kraja završeno - kazao je Lončar.

Ministar je naveo da je za obnovu KBC i nabavku najsavremenije opreme Vlada Srbije preko Kancelarije za upravljanjem javnim ulaganjima obezbedila 14 miliona evra, od čega će 10,5 miliona bio iskorišćeno za nabavku opreme.

- Prvi put su obezbedjena sredstva da se ovaj objekat završi do kraja i očekujem da do sredine 2018. godine ovde imamo prve pacijente čime ćemo rasteretiti zdravstveni sistem u Srbiji. Primili smo 15 lekara i 62 medicinske sestre kako bi odmah po završetku rekonstrukcije KBC počeo sa radom - rekao je Lončar.

On je podsetio da je za obnovu te zdravstvene ustanove Grad Beograd 2014. godine izdvojio milion evra, ambasada SAD 750.000 dolara a Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) 600.000 dolara ali je i dodao da su ta sredstva bila ulagana sporadično kao i da nisu bila dovoljna za završetak svih radova na obnovi.

Foto: Tanjug

Ministar je dodao da je u 2017. godini posao dobilo više od 2.000 lekara a da je cilj države da se stvori nova generacija mladih lekara koji će kako je naveo, razmišljati drugačije.

Navodeći da je zdravstvo jedan od prioroteta Vlade Srbije, premijerka Ana Brnabić kazala je da radovi na rekonstrukciji kliničkih centara i klinika širom Srbije predstavljaju "ogromnu investiciju".

Foto: Tanjug

- Klinički centar u Nišu prvi je centar koji je završen. To je ogromna stvar za Srbiju, jedan novi početak a sada idemo sa obnovom Kliničkog centra Srbije, kliničkih centara u Novom Sadu i Kragujevcu, Urgentnog centra, Tiršove jer želimo da zadržimo lekare - kazala je novinarima Ana Brnabić.

Ona je podsetila da će plate zaposlenih u zdravstvu biti povećane od 1. januara naredne godine za deset odsto i najavila da će se taj trend nastaviti.

Direktor KBC "Dragiša Mišović" Radisav Šćepanović kazao je da će se radovi obaviti na 10.000 kvadrata prostora koji kako je rekao, predstavlja "srce bolnice".

- Radovi su u punom jeku, imaćemo novu angio salu i vrhunsku opremu. Danas sam ubedjen da će se ova institucija vratiti u funkciju - kazao je Šćepanović.

#Ispit

#KBC Dragiša Mišović

#Požar

#Zlatibor Lončar

'