AKTUELNO

Kada se uspeh podeli sa dragim ljudima on postaje još veći. Ovim rečima učiteljica Željana Radojičić Lukić iz Osnovne škole Milan Rakić u Banji Vrujci zahvalila se svima na podršci kad je saznala da jedno od 50 finalista za prestižnu nagradu Global tičer.

- Osećam baš jednu čast što sam ja predstavnik Srbije naa toj listi. Znate kako?, kada se jedna mala zemlja nađe među lavovima zemljama, poput recimo, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Brazila, Rusije na kraju krajeva, znači onda zaista osećaš čast jer si svojoj zemlji doprineo na jedan zaista onako kvalitetan način. Sa druge strane, otvorio si srpsko obrazovanje za svet, ustvari učinio si ga vidljivim. Ali učinio si vidljivim i tu malu seosku sredinu što jako bitno – rekla je Željana Radojičić Lukić za Pink.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

Prema njenim rečima, deca, ali i učitelji su zadovoljni kada su u učionicama i onda se ne razmišlja o tom materijalnom momentu.

- Ali znate šta? Kada sam se ja pre 28 godina, odnosno i više od toga, odlučivala za nastavnički poziv ja sam znala da tu nema što kažu leba nekog. Tu su uvek plate bile male, ali ako voliš svoj poziv istinski i ako zaista sa ljubavlju ulaziš u tu učionicu zaboravljaš materijalni momenat i sve ono što nas okružuje. Ne samo nas u obrazovanju, na kraju svuda u svetu sada kada sam pogledala tu listu najboljih 50 nastavnika sveta, ja sam videla da su to zaista i neke marginalizovani obrazovni sistemi. Mogu da vam kažem da je srpski obrazovni sistem jako kvalitetan i uređen obrazovni sistem u odnosu na neke zemlje koje se pojavili na toj listi 50 najboljih nastavnika – priča Željana.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

Željana Radojičić Lukić ističe da je ova nagrada u rangu sa Nobelovom nagradom u obrazovanju.

- Nagradi od milion dolara ja ne razmišljama iako su naslovi ovih dana svuda „Učiteljica koja čeka milion dolara“. Mislim, lepo se je nadati nečemu, međutim za mene je vrh uspeha u obrazovanju i srpskom obrazovanju, na kraju ja ovo ne doživljavam kao lični uspeh, već uspeh srpskog obrazovanja, i srpske škole i zemlje Srbije. Sve to što sam uradila u prethodnih 28 godina, a što sam započela u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj, a evo već više od 25 godina radim u Srbiji, znači to je ipak plod ovog našeg obrazovnog sistema – rekla je Željana Radojičić Lukić.

#učiteljica

'