AKTUELNO

Sve češće se govori o hormonskom disbalansu kod žena, a isti probelm imaju i muškaraci. Kako ga prepoznati i zašto je važno da ga ne zanemarimo?

Endokrinolog dr Jelica Bjekić Macut kaže da je hormonalni poremećaj izuzetno širok pojam.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imamo više različitih žlezda i različitih hormona, tako da je to baš širok pojam. Posebno moramo obratiti pažnju ako je pacijent umoran, loše se oseća, malaksao je, to duže traje, budi se umoran...Ako to duže traje, neophodno je uraditi analizu bar nekih osnovnih hormona da bi se videlo u čemu je problem - istakla Bjekić Macut.

Kako je dodala, kod poremećaja rada žlezda često se javlja opšta slabost.

- Ako imamo povećano lučenje hormona štitne žlezde, prvi siptom su tahikardija, odnosno lupanje srca. To često može biti prva se senzacija. Može se javiti gubitak težine, pojačano znojenje...Povećano lučenje ubrzava metabolizam. Dok kada je smanjena funkcija, pacijenti dobijaju na težini, često imaju zatvor - dodala je Bjekić Macut.

Kada je reč o nadbubržnoj žlezdi, usled smanjenog lučenja sa mogu javiti umor, malaksalost, sniženi pritisak...

- Jako je važno da nam to ne promakne. Dok kod povećanog lučenja imamo promene na koži, visok pritisak - ukazala je Macut. Kako da prepoznate promene u radu ostalih žlezda pogledajte u snimku:

Autor: