AKTUELNO

Aktuelna gradska vlast oslobađa uzurpirane javne prostore od privremenih objekata, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

On je naveo i da će se Grad Beograd posebno baviti Novim Beogradom gde su "mnoge javne površine uz pomoć tamošnje opštine zauzete što bespravnim, što privremenim objektima".

On je na predstavljanju godišnjeg izveštaja o radu Gradske uprave najavio da će Beograd sledeće godine dobiti uređen Trg Politike posvećen velikim novinarima koji su stvarali Politiku i srpsko novinarstvo, trg ispred Beogradskog dramskog pozorišta, uređen Bezistan kao i Spasićev pasaž.

- Za četiri godine uredili smo oko 20.000 metara kvadratnih pešačkih zona što je najviše u Evropi. Posadili oko stotinu novih sadnica u pešaškoj zoni od 4.800 stabala koliko je ove godine posađeno u Beogradu, a poslednje tri godine 17.000 stabala - naveo je Vesić. Trenutno je 15 odsto Beograda pod šumom, a cilj je da se u narednih deset godina dođe do 30 odsto, dodao je on.

Podsetivši da je ove godine sređeno 107 fasada u centru Beograda on je rekao da je za narednu godinu planirano 190 fasada od kojih će 70 biti u centru Zemuna.

- Za četiri godine uradili smo 71 novo dečije igralište, 28 teretana na otvorenom, 21 skver i urbani džep, 26 sportskih terena i pet zona za kućne ljubimce. Samo u ovoj godini naši građani su bogatiji za 17 novih dečijih igrališta, sedam sportskih terena, šest fitnes igrališta, tri parka za pse i tri platoa - naveo je Vesić.

Podsetivši da je Beograd doneo odluku da biciklističke staze moraju da se izgrade u svim ulicama prvog prioriteta on je ocenio da je to bila hrabra odluka koja je u skladu sa standardima razvijenih evropskih prestonica u kojima bicikl postaje deo javnog prevoza.

- Naš osnovni cilj koji ćemo ostvariti makar delimično u narednom mandatu je da se stvore uslovi da bicikl postane prevozno sredstvo jer se danas koristi samo za rekreaciju. Da bismo to postigli, zajedno sa najaktivnijim udruženjima biciklista, napravili smo projekat Beograd biciklom - rekao je on i pojasnio da je reč o projektu koji predviđa 120 kilometara novih biciklističkih staza, 200 novih parking mesta i 150 stanica za javne bicikle.

#Beograd

#Goran Vesić

'