AKTUELNO

On je istakao da nikada nije vršen pritisak ni na jednu drzavu da uđe u tu alijansu.

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot ponovio je da Srbija nije u obavezi da bude članica NATO, te dodao da ta organizacija nikada nije vršila pritisak ni na jednu zemlju da postane član.

- Kada se govori o odnosima Srbije i NATO-a treba prvo da se razume o čemu se razgovara i to tako što će se razdvojiti činjenice od izmišljenih stvari i polemika - rekao je Skot na Međunarodnoj konferenciji o NATO u Beogradu.

A prva činjenica je, navodi Skot, da je Srbija proglasila vojnu neutralnost i jasno stavila do znanja da joj nije cilj članstvo u NATO.

- NATO poštuje stav Srbije i to niko ne dovodi u pitanje, činjenica da je Srbija partner ne znači da postoji obaveza Srbije da učestvuje u operacijama - rekao je Skot i dodao da Srbija odlučuje koje aktivnosti želi da sprovodi.

Kako je rekao, Srbija je suverena zemlja i nema ničega u aranžmanima Srbije poput IPAP-a ili Partnerstva za mir, na osnovu cega bi se moglo zaključiti da je dužna da se učlani.

Primetivši da partnetrstvo Srbije sa NATO-om donosi korist Srbiji, Skot je ocenio da je zahvaljujući tome Srbija bezbednija, ima veću sigurnost i bolju mogućnost saradnje sa susedima.

Dodajući da ove godine deset godina kako Srbija uceštvuje u Partnerstvu za mir, Skot je pomenuo da po tom osnovu Srbija danas ima više od 100 angažmana godisnje.

I. P.

#Kajl Skot

#SAD

#ambasador

'