AKTUELNO

Urgentni centar Kliničkog centra Srbije obeležio je večeras 30 godina postojanja i rada, prigodnom svečanošću u Skupštini grada.

Obeležavanju tri decenije Urgentnog centra prisustvovali su predstavnici predsednika i Vlade Republike Srbije, gradske uprave, brojni lekari i zdravstveni radnici, predstavnici akademske zajednice i druge ugledne ličnosti, saradnici...

Kada je 1987.godine izgrađen, Urgentni centar bio je prvenstveno ustanova namenjena lečenju pacijenata iz Beograda, a danas, 30 godina kasnije, to je najfrekvetnija zdravstvena ustanova u Srbiji kroz koju dnevno prođe skoro 1000 pacijenata iz čitave zemlje ali i regiona.

Godišnje se u Urgentnom centru obavi više od 6000 operacija i uradi više od 350.000 analiza u laboratoriji ove ustanove, rečeno je na svečanosti.

Pozdravljajući prisutne u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Generalni sekretar predsednika Nikola Selaković posebno je naglasio značaj te zdravstvene ustanove.

- Građani Srbije znaju da onda kada je najteže i najhitnije u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije danonoćno, svakog časa, rade ljudi koji su stručni, odgovorni, maksimalno posvećeni svom poslu i pacijentima, i koji će im ukazati najbolju moguću pomoć. Istovremeno, to je i najbolji primer mladim generacijama lekara koje dolaze, kako se vrednim radom i učenjem uz najbolje doktore, postaje vrhunski medicinski stručnjak - istakao je Selaković.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i nekadašnji direktor Urgentnog centra, prof.dr Vladimir Đukić istakao je da Ministarstvo zdravlja ulaže značajna sredstava u cilju unapređenja zdravstvenog sistema naše zemlje, u kojem Urgentni centar ima izuzetno značajno mesto.

- Nove operacione sale i medicinska oprema, odnosno ulaganja koje smo tokom ove godine opredelili za Urgentni centar, najbolja su potvrda namere Ministarstva zdravlja da najkvalitetnija dijagnostika i intervencije budu dostupne neposredno po prijemu pacijenta u Urgentni centar - istakao je Đukić.

Direktor Kliničkog centra Srbije doc dr Milika Ašanin istakao je da je Urgentni centar danas moderna i efikasna zdravstvena ustanova u kojoj rade vodeći zdravstveni stručnjaci.

- Oni svojim znanjem, iskustvom i odnosom prema poslu pružaju najbolji primer mladim kolegama koje zapošljavamo i kojima pružamo mogućnost za usavršavanje i specijalizacije - rekao je Ašanin.

Na tome smo, dodao je, kao i na izuzetno značajnim ulaganjima u modernu opremu, nove aparate i medicinske uređaje, nove operacione sale i druga neophodna sredstva, izuzetno zahvalni našem resornom ministarstvu, Ministarstvu zdravlja i Vladi Republike Srbije, bez čije podrške, ne bismo danas bili ovo što jesmo.

Urgentni centar čine hrabri i odgovorni ljudi, lekari i zdravstveni radnici koji svakog minuta, svakog sata, svih 365 dana u godini vode najtežu borbu, borbu za ljudski život, rekao je direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegovac.

- Generacije vrhunskih lekara Urgentnog centra postale su prepoznatljiv simbol zdravstvenog sistema Srbije a satkani su u ovih 30 godina rada. Najbolji profesori, lekari, medicinske sestre i tehničari deo su tima koji svakodnevno brine o životima najugroženijih i najtežih pacijenata iz zemlje ali i regiona - ukazao je Ercegovac.

Urgentni centar predstavlja najviši nivo zajedništva klinika, centara i službi Kliničkog centra Srbije, u stručnom radu, organizaciji i tehnologiji rada na zbrinjavanju urgentne patologije na području grada Beograda i Republike Srbije.

Pored ostalog, Urgentni centar danas jeste i istinski lider u razvoju transplantacionog programa u Srbiji, jer se u toj ustanovi i najsloženije transplantacije organa obavljaju redovno, po savremenim metodama.

Tri puta povećan je broj obavljenih transplantacija, uz najveći broj ikada obavljenih transplantacija srca, ugradnja savremenih srčanih pumpi, istih onakvih kakve se ugrađuju u najboljim svetskim klinikama u Švajcarskoj, Nemačkoj...

Na svečanosti povodom jubileja Urgentnog centra dodeljene su plakete svim direktorima Urgentnog centra u prethodnih 30 godina, uz poruku da će ta ustanova istrajati na zadatku odbrane onoga što je najvažnije- života i zdravlja naših sugrađana, koji prepoznaju trud i rad i koji veruju lekarima te ustanove.

#Urgentni centar

#godišnjica

'