AKTUELNO

U Akcionom planu je realizacija programa za zaštitu životne sredine i povećanje energetske efikasnosti koji će ispoštovati nacionalnu regulativu i očekivane standarde Evropske unije.

Elektroprivreda Srbije uložiće do 2025. godine u zaštitu životne sredine oko 864 miliona evra, rečeno je danas na konferenciji "Kako da EPS bude zeleniji".

Direktor Sektora za strategiju EPS Aleksandar Jakovljević precizirao je da će se raditi blizu 50 projekata koji će biti realizovani a da je oko 650 miliona evra predviđeno za zaštitu vazduha, oko 53 miliona za zaštitu zemljišta, 45 miliona za zaštitu vode, a ostalo za upravljanje otpadom, reorganizaciju...

Jakovljević je predstavio i Nacrt Akcionog plana EPS u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine za period do 2025. godine.

Kako je rekao, u Akcionom planu je i realizacija programa za zaštitu životne sredine i povećanje energetske efikasnosti koji će ispoštovati nacionalnu regulativu i očekivane standarde Evropske unije.

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović rekla je da se uključujemo u sve evropske tokove i standarde u ovoj oblasti, oblasti zaštite životne sredine.

Kako je rekla, ministarstvo će pomoći EPS-u da sve što je planirano u radu tog preduzeća i ostvari.

Kako je navela, elektirčna energija je naš domaći proizvod, stvaramo energetsku sigurnost i stabilnost zemlje ali takođe imamo i obavezu da sva postrojenja koja nisu u standardima koje predviđa EU modernizujemo kako bi ispoštovala sve te smernice.

Kako je rekla, ministarstvo podržava Akcioni plan EPS-a i uvek je spremno da pomogne, rekavši da je sve to što se radi potrebno i za Poglavlja koja otvaramo sa Evropskom unijom.

Pomoćnik ministra za zastitu životne sredine Aleksandar Vesić je istakao da je to novo ministarstvo, ali da je već ostvarilo dobru saradnju i sa drugim ministarstvima, ali i sa Elektroprivredom Srbije te da se već može reći da su se pokazali i prvi doprinosi u cilju zaštite zivotne sredine.

On je rekao da je EPS odgovorna društvena kompanija, predstavlja jedan od osnovnih stubova održavanja države i njenog razvoja i da nije lako uhvatiti se u koštac sa svim zahtevima ekologije.

- Pozdravljamo Akcioni plan da EPS bude zeleniji - rekao je Vesić.

Danijel Berg iz EBRD pozdravio je Akcioni plan EPS-a i posebno pohvalio što je to preduzeće javno izaslo sa planom i programom šta će raditi na polju ekologije.

Kako je rekao, oni kao banka blisko sarađuju sa EPS-om već duže vreme i učiniće sve da to bude što bolja i respektabilnija kompanija u svakom pogledu pa i na polju zaštite životne sredine.

#EPS

#zaštita

#Život

'