AKTUELNO

Rezultati popisa koji je rađen krajem prošle godine pokazali su

Nečelnica Odeljanje za popis stanovništva Ljiljana Đorđević kaže da nema posebnih iznenađenje kada su pitanju rezultati popisa:

Očekivali smo da će biti zabeležen pad broja stanovnika jer vidimo kakav nam je prirodni priraštaj i već decenijama starosna struktura je poremećena. Mnogo je više starih nego dece, fertilni kontigent je smanjen i ne može se očekivati da stanovništvo raste, a takođe ljudi oldaze u inostranstvo. Što se tiče broja stanovnika nema posebnih iznenađenja.

Kada je reč o nacionalnoj pripadnosti, obađeni su podaci onako kako su se građani izjasnili i ona je pokazla da ima iznenađenja na severu Srbije.

- Subotica je višenacionalna sredina, ne možemo reći da su Srbi većinsko stanovništvo, kao što nismo mogli ni da kažemo da su to bili Mađari jer niko od njih nema udeo preko 50 odsto. Desilo se to da je pad broja stanovnika u Subotici od oko 17.600. Srba je za nekih 1.000 više nego Mađara i ima ih oko 31 odsto, a udeo Mađara je 30 odsto. Pored njih u Subotici živi veliki broj Hrvata, Bunjevaca, Roma i Jugoslovena - navela je Đorđević.

Prema njenim rečima, smanjio se broj svih nacionalih zajednica osima Roma koji je u blagom porastu.

- Kada je reč o nacionalosti u Subotici ima oko 6.000 nepoznatog, ali to nisu sve vanzemaljci i hobiti, već oni za koje nisu prikupljeni podaci. Ima i onih koji su popisivačima umesto nacionalnosti rekli versku pripadnost ili ono što se ne može smatrati nacionalnom pripadnošću - objasnila je Đorđević.

Foto: TV Pink Printscreen

Ima raznih vanzemaljaca, marsovci dominiraju, ali sve je to po nekoliko odgovora. Imamo i teletabise i anunakiji su se pojavili, džedaja se smanjio broja. Imamo i veverice

Đorđević je ukazala da Leskovac prednjači u padu broja stanovnika, dok je Novom Sadu je zabeleženo najveće povećanje od 27.000.

- Puno velikih gradova je izgubilo popriličan broj stanovnika. Pored Leskovca, tu su i Zrenjanin i Subotica, Kraljevo, Kruševac, Sombor. Najdrstičnije smanjenje je zabeleženo u Crnoj travi i Gadžonom Hanu, Rekovcu, Babušnici i Bosilegradu - napomenila je sagovornica Pinka

Autor: