AKTUELNO

Odbor za heraldičke i genealoške studije Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma, nedavno je, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa sirmijskog i sremskog G.G. Vasilija (Vadića), osmislio je i izradio novi grb ove drevne bogospasiteljske Eparhije Srpske pravoslavne crkve sremske.

Na ovom dubokom, ali i zahtevnom heraldičkom zadatku, sarađivali su: građevinski inženjer Damjan Ilić i Srećko M. Nikitović, kao vrsni heraldičari pomenutog Odbora, i prepodobni đakon g. Hadži Nenad M. Jovanović, u svojstvu heraldičara.

Između ostalog, u obrazloženju predloga grba, se navodi:

„Štit je podeljen na tri polja. Prvo polje je plave boje i nosi čeonu (zapadnu) fasadu Saborne crkve Svetog Nikole u ​​Sremskim Karlovcima, koja je oslikana do najsitnijih detalja, čime će se sačuvati trajni trag stolovanja episkopa sremskih na ovom mestu. . Hram je zlatan (u heraldici zlato se označava žutom bojom), što simbolizuje da je Crkva (tj. sam ovaj Hram) zemaljska vrata Raja, a znamo da se u pravoslavnoj ikonografiji zlato koristi upravo za simboličko oslikavanje. preobraženog stanja raja i večnog života.

Na drugom polju štita nalazi se grb Srema, kao logična i teritorijalna odrednica jurisdikcije ove Eparhije. Podvlačimo da je ovo sremsko polje stilizovano prema sremskom grbu iz čuvene Stematografije jerođakona Hristofora (Žefarovića) iz 1741. godine, koju je izradio po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha Arsenija IV (Jovanović-Šakabente), što znači da Srpska pravoslavna crkva je majka ovog grba Srema i da je neotuđivi deo srpske amblematske baštine. Na Eparhiji sremskoj i našoj Svetoj Crkvi je da bude glavni čuvar i zaštitnik našeg duhovnog, kulturnog i istorijskog nasleđa.

Foto: www.in4s.net

Treće polje štita je crveno i nosi doslovni heraldički citat iz istog polja grba Karlovačke mitropolije, čiji je Eparhija sremska ne samo deo, već i naslednik. Reč je o crvenom polju, koje zajedno sa prvim poljem, koje je plave i dominantnom belom (tj. u heraldici - srebrnom) bojom drugog polja, daje prijatnu, ali nenametljivu aluziju na srpske nacionalne boje. U sredini tog polja je tzv srpski krst, na kome su oči uperene u polje, kao što je to bio slučaj u najstarijim grbovima Karlovačke mitropolije.

Prema aktuelnim heraldičkim standardima za crkvenu heraldiku, držači ovog štita su dva anđela. Štit je krunisan episkopskom mitrom. Iza njega su ukršteni litijski krst i episkopsko žezlo, a ispod njega visi brojanica sa zlatnim krstom, što sve po heraldičkim propisima odgovara rangu Eparhije naše Svete Crkve“.

U ime Odbora za heraldičke i genealoške studije i celog Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma, zahvaljujemo se Njegovoj Svetosti Episkopu Vasiliju, što nas je svojim blagoslovom i poverenjem udostojio, preporučivši se njegovim presvetim molitvama.

Piše: Đakon Hadži Nenad M. Jovanović