AKTUELNO

Ova bakterija opasna, posebno za bebe, jer može izazvati čak i SPESU!

Samostalni savetnik u Ministarstvu zdravlja Goran Stojković tvrdi da mlečne formule koje je Laktalis povukao iz prodaje nisu ni bile na našem tržištu.

- Ta tri proizvoda koja je francuski Laktalis povukao sa tržišta zbog prisustva salmonele nisu bila uvezena u Srbiju – rekao je Stojković za Televiziju Pink.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, iz proidaje u Srbiji je preventivno povučen proizvod Celija ekspert 2, prelazno mleko za odojčad koji proizvodi fabrika koja posluje u sklopu Laktalisa.

- Sa velikom verovatnoćom Ministarstvo zdravlja, koje kontroliše ovu vrstu hrane, može reći da je mleko za bebe bezbedno – i formule za odojčad i hrana za bebe. Voleo bih da kažem da je 100 odsto i verujem da jeste, ali uvek postoji mogućnost da se nešto dogodi – istakao je Stojković.

On je podsetio da je prošle godine u Srbiji zabeležen slučaj povećane koncentracije pesticida.

Stojković je istakao da se prehrambeni proizvodi kontrolišu prilikom uvoza i das u sanitarni insprektori prisutni na mestima carinjenja.

Hrana lošijeg kvaliteta nego u evropskim zemljama?

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović smatra da poizvodi koji se nalaze na našem tržištu nisu istog kvaliteta kao u zemljama EU.

To, kako je rekao, potvrđuje i spisak zemalja iz kojih je povučena problematična mlečna formula, a na kojem su Avglanistan, Kina, Tajvan, Pakistan, Irak, Liban, Sudan. -

To su zemlje trećeg sveta…nema evropskih zemalja osim Rumunije i Grčke – primetio je Papović.

Načelnik gastroenterologije Zoran Leković iz Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj ističe da je najbolja hrana za odojčad majčino mleko, dok je adaptirano mleko najbolja alternativa.

- Adaptirana mlečna formula treba da obezbedi najpribližniji sastav u medicinskom smislu majčinom mleku. Precizno su propisani standardi koje moraju da zadovolje sve mlečne formule jer spadaju u kategoriju kompletne ishrane odojčadi – naglasio je Leković.

Od dijareje do sepse

On je ocenio da prisustvo salmonele u hrani za bebe može biti veoma opasno.

- Salmonela može biti veoma opasna posebno u prvih pet meseci života deteta jer su imunski inferioriniji u odnosu na stariju decu. Salmonela spada u kategoriju entero bakterija gram negativnih. Danas se najviše susrećemo sa animalnim sojevima salmonele, koji su normalni stanovnici digestivnog trakta životinja, pre svega živine – objasnio je Leković.

Kako je istakao, bakterija salmonele može izazvati kliničku sliku od jednostavnog  proliva do ozbiljnije bakterijske infekcije i sepse.

#Beba

#Hrana

#Srbija

'