AKTUELNO

Proizvodi za ishranu beba koje je proizveo "Laktalis" nisu nikada bili u prometu u Srbiji.

Ni jedan od tri mlečna proizvoda za ishranu beba "Laktalis", a koje je Generalna direkcija za zdravstvo Francuske povukla sa tržišta te zemlje i nekih zemalja Evropske unije, nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja i ne prodaju se u Srbiji, kaže za medije inspektor Ministarstva zdravlja Goran Stojković.

On objašnjava da se proizvodi za ishranu beba, koje je proizveo francuski gigant mlečne industrije "Laktalis", a za koje se u medijima tvrdilo da su zaraženi salmonelom, nisu nikada bili u prometu u Srbiji jer nisu upisani u bazu podataka dijetetskih proizvoda kaže Stojković.

- Proizvodi proizvođača Laktalis koji su povučeni sa tržišta Francuske i nekih evropskih zemalja nisu bili u prometu na tržištu Srbije jer nisu prošli proceduru upisa u bazu podataka dijetetskih proizvoda. To znači da oni nikako nisu mogli da budu legalno uvezeni na tržište Srbije - kaže Stojković.

Generalna Direkcija za zdravstvo Francuske i Generalni direktorat za zaštitu potrošača, konkurencije i sprečavanje prevara objavili su 2. decembra ove godine da iz prometa povlače formule za odojčad proizvođača LSN (Lactalis) i tom prilikom povučena su tri proizvoda ovog proizvođača.

Zabuna je, kaže Stojaković, verovatno nastala kada su francuski državni organi dopunili juče spisak proizvoda koji se preventivno povlače sa tržišta.

- Donete su takozvane proširene mere povlačenja proizvoda za ishranu odojčadi i to iz predostrožnosti, a ne zato jer je utvrđeno da su zaraženi salmonelom - kaže Stojaković.

Francuzi su, objašnjava, na spisak stavili i proizvode za koje su pretpostavili da će biti izvezeni u Srbiju.

Međutim, iz prometa u Srbiji je iz predostrožnosti povučen jedino proizvod "Celia Ekspert 2", prelazno mleko za odojčad u pakovanju od 400 grama, kome je uvoz odobren polovinom avgusta ove godine.

- Nama se jedan uvoznik iz Srbije javio koji uvozi određene proizvode sa spiska. Oni su iz predostrožnosti povukli sa tržišta Celiu i poslali uzorke na dodatne analize - kaže on i pojašnjava da se analize obavljaju i u Francuskoj i prilikom ulaska u Srbiju. Pojašnjava da je prilikom uvoza Celie Ekspert 2 proizvoda, obavljena labaratorijska analiza zdravstvene ispravnosti i još tada je utvrđeno da je ta serija proizvoda bezbedna i zdravstveno ispravna.

Ipak, distributer ovih proizvoda za Srbiju, preduzeće Amicus, odlučilo je da skloni sa polica sve proizvode, kako navode u dokumentaciji, u cilju smanjenja rizika i zaštite potrošača.

#Hrana

#Hrana za bebe

'