AKTUELNO

U Palati "Srbija" održane je prvi sastanak vladine Komisije za pripremu Predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti - Vojske Srbije, policije i Bezbednosno-informativne agencije.

Nakon sastanka, kojim je predsedavala Ana Brnabić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da bi izgradnja, ako Vlada Srbije obavi svoj posao do 15. januara, izgradnja mogla do počne već na proleće.

- Nismo mogli da uđemo u ovu realizaciju ranije, jer je bilo potrebno državno učešće. Sada su stvoreni uslovi za ulazak u vbeliki projekat državne stanogradnje . Ideja je da popravimo živoitni standard ljudima koji rade težak posao za našu državu. Mislim da policiju, vojsku, pripadnike Vojno-bezbednosne agencije, čuvere zatvora…Zbog njih se osećamo bezbedno, a imaju nevelika primanja i teško mogu sebi da priušte rešavanje stambenog pitanja dugoročno – istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

- Naš cilje da ako školujemo policajce i vojnike, a ulagaćemo sve više u njihovo obrazovanje naš cilje da ostanu u vojsci i policiji – dodao je predsednik Srbije. Kako je istakao, stanovi će se prodavati pod najpovoljnijim uslovima. Cena kvadrata će biti u proseku 500 evra – u Vranju će biti manje, a u Beogradu između 550 i 580 evra.

Foto: Tanjug

- Samo policija ima nešto manje od 20.000 ljudi koji nemaju rešeno stambeno pitanje, vojska oko 14.000, a u VBA oko 1500 – naveo je Vučić, ukazavši da je će konkretna rešenja i kriterijume predstaviti premijer Ana Brnabić do 15. januara.

Prema njegovim rečima, stanovi će biti na dobrim lokacijama, od kojih su neke već poznate.

- Ovo su veoma niske cene, koje nisu tržišne. Vežno je da smo stvorili finansijske i druge uslove da se projekat realizuje. Biće to veliki korak napred za Srbiju - istakao je Vučić i dodao da će u izgradnji biti angažovane domaće kompanije i naši radnici.

On je rekao da je namera da se popravi životni standar pripadnicima snaga bezbednosti, da će im plate rasti, ali da je i ovo način da mogu da planiraju porodice, da imaju bolji život, ali i da oni koje je država školovala ostanu da rade u struci.

Precizirao je da će stan od oko 60 kvadrata koštati oko 30. 000 evra, da će uz kamate biti 126 evra mesečno prvih 25 godina, a poslednjih pet 25 evra.

Naveo je da će to zaposliti naše radnike, građevisnke kompanije, povećati BDP, a da će ako sve bude završeno što se podataka i kriterijuma tiče do 15 januara, prve lopate moći da se bace već na proleće 2018. gdoine.

Vučić je apelovao na Vladu Srbije da postavi pravične i odgovorne kriterijume za državne stanove, kao i da razmotri obuhvatanje naučnika, ukoliko za to postoji mogućnost. Dodao je da će verovatno biti klauzule da se deset godina stan ne može staviti na tržište ili da se ima obaveza da se 15 godina radi u tim sistemima.

Foto: Tanjug

Stara ideja, ali nije bilo finansijskih uslova

Vučić je rekao da je ideja državne stanogradnje njegova "stara" ideja, ali da nije bilo finansijskih uslova da se ona i realizuje. - Problem je u tome što nisam mogao ni da sagledam dubinu krize kada sam postao predsednik vlade. Tada je visina javnog duga bila 77 odsto BDP-a, a danas je 62 odsto BDP-a...U tri godine smo ogroman posao uspeli da uradimo - rekao je Vučić.Dodao je da se nada da će visina javnog duga dodatno da padne do kraja naredne godine, možda i ispod 57 ili 56 odsto, ukoliko, kako kaže, situacija bude i bolja od predviđene budžetom. - Suština je bila u neuređenim javnim finansijama, a danas i Džejms Ruf kaže da Srbija ima impresivan napredak, što nije mogao da kaže, 2014. godine, da smo napredovali 50 mesta na Diung listi, da nema deficit u budžetu - rekao je predsednik. On je dodao da će na oko 2 miliona kvadrata, država dati oko 200 do 250 miliona evra za gradnju. - Slušao sam priče kako nikad neće ništa da se uradi, slušao sam o mojim fantazmagorijama o Beogradu na vodi, a on se gradi, slušao sam fantazmagorije o autoputevima, a otvorićemo i južni krak na Koridoru i radimo Koridor 11 -rekao je on. Vučić je dodao da će u projeketu stanogranje učestvovati domaće kompanije, što će pomoći domaću industriju.

Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da pripadnici bezbednosnih službi rade težak i opasan posao, te da je izgradnja stanova koje će moći da kupuju po povoljnim uslovima, jedan od načina da im Srbija kaže "hvala".

- Važno je da jačamo službe bezbednosti. Povećali smo im plate 10 odsto i dali bonuse 10.000 dinara. Zzelim da svi shvatimo koliko teškim i opasnim poslom se bave. Ovim smo želeli da kažemo hvala službama bezbednosti, koji rade težak i opasan posao - rekla je Brnabić.

Stanovi će se, kaže, graditi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju.

Ona je pojasnila da će do 15. januara biti određene lokacije, način finansiranja, uslovi kupovine, rešeni imovinsko- pravni odnosi i predlog načina raspodele i uslova kupovine. Brnabić je dodala da se na taj način jačaju snage bezbednosti, jača BDP, ali i stanogradnja i građevinske kompanije.

Ukoliko taj projekat bude uspešan, pojašnjava, gradiće se po istom modelu stanovi i za mlade bračne parove i naučnike.

-Želimo da odgovorno raspolažemo novcem poreskih obveznika. Idemo korak po korak. Gledaćemo da radimo kao uspešan model, a zatim da gradimo i za mlade bračne parove kako bi uticali na populacionu politiku -pojasnila je ona.

Sastanku su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade i ministar unutršnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar finansija Dušan Vujović, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Prisustvovali su i gradonačelnici Beograda Siniša Mali, Novog Sada Miloš Vučević, Kragujevca Radomir Nikolić, Niša Darko Bulatović, Kraljeva Predrag Terzić i Vranja Slobodan Milenković.

#Aleksandar Vučić

#Stanovanje

'