AKTUELNO

Građani Beograda na raspolaganji imaju 200 miliona dinara za realizaciju projekata koje sami budu predložili i izabrali, rekao je za TV Pink gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, izgradnja vrtića, parkova, sređivanje fasada, asfaltiranje, kao i postavljanje tramvajskih šina na Mostu na Adi, samo su neki od predloga koje su građani dali u  okviru projekta "Da se radi i gradi po tvom".

- Na bg portalu imate na stotine predloga, ljudi žele teretane, parkiće, parkiće za kućne ljubimce, da se srede fasade, a nekoliko predloga je i da se što pre uradi metro. Na tom projektu radimo i 2020. ćemo početi da ostvarujemo i taj san Beograđana. Traže i šine preko Mosta na Adi. Pre dva dana smo objavili i tender, to će biti završeno za 18 meseci, da tramvajem povežemo Banovo brdo i Novi Beograd - rekao je Mali.

Gradonačelnik je precizirao da će opštine koje učestvuju u projektu izdvojiti još po 10 miliona dinara i podsetio da građani mogu da popune anketni listić u zgradi opštine ili da svoj predlog upute putem aplikacije Beokoma.

Nakon toga će, Beograđani imati priliku da glasaju, a predlozi koji budu dobili najviše glasova biće realizovani 2018. godine.

On očekuje da se glasanje završi do kraja februara, kako bi radovi počeli sa novom građevinskom sezonom.

- Sećam se 2014. godine,  grad je bio u dugovima, morali smo da vratimo dugove, konsolidujemo javne finansije, postavimo javna preduzeća na noge... Sada je to iza nas, sada svaki građanin duguje 300 evra manje nego što je dugovao 2013. godine, jer smo skoro 500 miliona evra duga vratili. Sada imamo novac u budžetu i želju da radimo zajedno sa građanima", rekao je Mali.

Foto: Printscreen

Svaki dinar uložen u Beogradsku zimu se VRAĆA

Komentarišući kritike da grad za proslavu Nove godine izdvaja 100 miliona dinara, Mali kaže da se taj iznos ne odnosi samo na doček, već je to ukupan trošak za celu manifestaciju "Beogradska zima". - Oni koji mrze, rekli su da to košta 100 miliona dinara, a 100 miliona je ukupan trošak 'Beorgadske zime', koja traje od 1. decembra do 31. januara i obuhvata nikad više manifestacija, koncerata, predstava... - rekao je Mali. Dodao je da je razgovarao sa hotelijerima koji su, kaže, veoma zadovoljni jer su im hoteli potpuno ili gotovo potpuno već bukirani. - Zarađujemo od toga i svaki dinar koji uložimo u 'Beogradsku zimu' vraća nam se kroz prihode od turizma. Pokazalo se prethodnih godina kao ispravno da uložimo što vise u novogodišnje praznike - podvukao je Mali. U tom smislu, naveo je da rastu prihodi grada od turizma, te da će ove godine grad imati, po prvi put 800 miliona evra prihoda od turizma, sa zeljom da sledeće godine dostigne i milijardu evra prihoda.

#Beograd

#Siniša Mali

'