AKTUELNO

Sada je organizacija na „Batutu“ i RFZO zato što ta deca, ukoliko im se otkrije bolest, u prvoj godini života treba da dobiju lekove, poručila ministarka.

Neonatalni skrining novorođenčadi na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) ubuduće će se raditi o trošku države, a RFZO je već izdvojio sredstva za to, rekla je juče ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić prilikom posete UKC Kragujevac.

U Srbiji se godišnje otkrije oko pet slučajeva SMA, a skrining će biti uveden u sva porodilišta.

- Sada je organizacija toga na „Batutu“ i RFZO zato što ta deca, ukoliko se otkrije, u prvoj godini života treba da dobiju lekove. Država je izdvojila ogromna sredstva - 4,3 milijarde dinara za lečenje dece sa retkim bolestima, a izdvojiće još više ukoliko bude potrebe - kazala je Grujičićeva, a preneo Euronjuz.

Fond za upućivanje za lečenje u inostranstvu Ministarstvo zdravlja će vratiti u nadležnost RFZO.

- Oni imaju kompletnu infrastrukturu koja to može da podrži, a ne treba ministarstvo time da se bavi. Pravilnik fonda takođe mora da se promeni, i to najverovatnije u narednih mesec dana, zato što moraju da se prošire indikacije. Ako imate jedan ili dva slučaja godišnje, vi nikada ne možete da steknete iskustvo kako to da lečite. Ubuduće ćemo postupati tako da specijalisti iz inostranstva dođu kod nas i leče tu decu ovde, do toga da deca odu tamo, pa da terapiju održavanja primaju kod nas, jer nema potrebe da se nekome kaže da ide, nekome da ne ide - to je profesionalna šizofrenija i to nećemo dozvoliti - istakla je Grujičićeva.

Grujičićeva je navela da se mora uvesti red i u privatno zdravstvo.

- Ne mogu se otvarati bolnice i ambulante koje imaju 90 odsto „konsultanata“. Morate da imate 80 odsto zaposlenih i 20 odsto konsultanata, to je normalno svuda u svetu. Znači, niko ne brani nikome da radi u svoje slobodno vreme, ali neka pravila se moraju poštovati - kazala je Grujičićeva.

Autor: