AKTUELNO

Više od dva miliona evra izdvojeno je do sada iz državne kase za 160 mama koje su se od 1. januara prošle godine do danas ostvarile u ulozi majke i imaju pravo na subvenciju pri kupovini prvog stana. Prema poslednjim podacima podneta su 463 zahteva, od kojih je 70 odbijeno.

Da podsetimo, pravo da se prijave imaju sve majke koje nemaju kuću ili stan u vlasništvu i pritom su dobile prinovu. Na ime podrške od države mogu da dobiju najviše 20 odsto od vrednosti nekretnine.

- Među 70 odbijenih zahteva je i 28 žena koje su pre ili odmah nakon podnošenja zahteva zaključile kupoprodajni ugovor, pa su u prvom krugu dobile negativan odgovor komisije - kažu u Ministarstvu za rad.

Prema utvrđenim pravilima neophodan je bio predugovor, pošto su se ugovorom o kupoprodaji one automatski upisivale u zemljišne knjige kao vlasnici nekretnine, što po konkursu nije dozvoljeno.

Rok za ponavljanje postupka za 28 mama je istekao 3. aprila i po zaključenju nove liste, komisija će doneti nova rešenja i njima će se refundirati novac koji nisu dobile. Do sada je stiglo 18 ovakvih zahteva.

Autor: